לימודי ספרות עברית והשוואתית באוניברסיטת חיפה
במה מתייחדת החוויה היהודית לאורך ההיסטוריה, בין עמי העולם? איך כתיבה או קריאה של טקסט יכולה לעצב חוויה? מה חבוי בתוך קטע ספרותי, ואיך מגלים את האוצרות הטמונים בו? איזה תפקיד יש ליצירות של תרבויות שוליים? באלה ובסוגיות נוספות עוסק החוג לתואר ראשון בספרות, במסלול הדו חוגי לספרות עברית והשוואתית באוניברסיטת חיפה.
- קיראו עוד על: מדעי הרוח
מטרת הלימודים
במהלך הלימודים בחוג זה, הסטודנטים רוכשים יסודות תיאורטיים וידע ספרותי, אך יחד עם זאת כלים לניתוח ספרותי איכותי, לפרשנות מעמיקה, לביקורת יצירות ספרותיות וכמובן, כלים יצירתיים בהם יעשו שימוש לכתיבה והבעה בתחומים שונים.
לימודי ספרות לתואר ראשון של אוניברסיטת חיפה מעודדים את הסטודנטים לטפח השכלה אקדמית נרחבת בתחום וכמו כן מעודדים למחקר וביקורת ספרותית. החוג פותח את תודעת הסטודנטים לקריאה עצמאית של יצירות ספרותיות וגורם להתעניינותם במתרחש בספרות של ההווה.
מסלולי לימוד
כיום, החוג לספרות עברית והשוואתית ללימודי תואר ראשון של אוניברסיטת חיפה כולל שתי מגמות לימוד: מגמת ספרות השוואתית ומגמת ספרות עברית. כל סטודנט אשר לומד במגמה מסוימת, נדרש ללמוד 12 נקודות נוספות, במגמה השנייה.
הלימודים לתואר ראשון בחוג לספרות
בשתי המגמות, מודגשים יחסי הגומלין שבין יצירות הספרות עצמן לבין יצירות ספרותיות מתקופות אחרות, בספרות העולמית ובספרות העברית.
- המגמה לספרות השוואתית - במשך הלימודים במגמה לספרות השוואתית מקיים החוג מפגש עם יצירות הספרות בנושאים הבאים: הקשר הז'אנר, הקשר תיאורטי, הקשר היסטורי והקשר אומנותי תרבותי.
- המגמה לספרות עברית - הלימודים לתואר ראשון במגמה לספרות עברית מתמקדים בשלושה תחומי לימוד, המחולקים בהתאם לתקופות כרונולוגיות: ספרות המדרש האגדה והספרות העממית, ספרות ימי הביניים והספרות העברית החדשה.
א. ספרות המדרש, האגדה והספרות העממית: במדור הספרות העממית רוכשים הסטודנטים ידע רב ומכירים יצירות מן הספרות העממית לגווניה ודורותיה. הלימודים בחלק זה בוחנים את פואטיקת הספרות העממית וסוגיות שונות כגון, האגדה, המיתוס, המעשיות וכדומה. בנוסף לכך, הלימודים מעניקים לסטודנטים גישות שונות למחקר, ביניהן: הגישה ההשוואתית, הגישה הסטרוקטורליסטית, הגישה הפורמליסטית וכו'.
במדור האגדה והמדרש, רוכשים הסטודנטים ידע בנוגע לתקופת חז"ל, המאות הראשונות לספירה, המדרש (המהווה פרשנות קדומה למקרא), סיפורי חכמים ומשלים אשר נלמדו בבתי כנסת ומדרש. הלימודים מאפשרים לסטודנטים להבין את תרבות עם ישראל בזמן "העת העתיקה".
ב. ספרות ימי-הביניים: במדור של ספרות ימי הביניים רוכשים הסטודנטים ידע בנוגע לתרבות והפעילות של הספרות העברית בארצות המזרח וספרד.
ג. הספרות העברית החדשה: במדור הספרות העברית החדשה רוכשים הסטודנטים יד עשיר ביצירות ספרותיות שנכתבו מתקופת סוף המאה התשע-עשרה ועד להיום. ספרות זו מקורה באירופה ומאוחר יותר גם בישראל. הספרות לוותה בשירה, בדרמה ובפרוזה ונתנה מענה לביטוי הנפש של האינדיבידואל.
משך הלימודים ותנאי מעבר
משך הלימודים הינו 3 שנים אקדמיות, הסטודנטים נדרשים ללמוד 60 נקודות. למסלול החד חוגי יתקבלו התלמידים רק בשנה השנייה ללימודיהם בחוג, במידה ולמדו קורסים בהיקף של 8 נקודות וממוצע ציוניהם במגמה לספרות עברית הינו 80 לפחות.
- קיראו על: תנאי קבלה
- קראו גם על לימודי פילוסופיה וספרות
סיום הלימודים וקבלת התעודה
בתום הלימודים, הבוגרים אשר עמדו בכל הדרישות של החוג, יהיו זכאים לתואר בוגר אוניברסיטה מטעם החוג לספרות עברית והשוואתית של אוניברסיטת חיפה.