המידע באתר הועיל ל92% מהגולשים.
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
מלגות לקליטת חוקרים
מקדמים את המובילים במדע
תופעת ההגירה של אקדמאים היא נפוצה בארץ ובעולם. אנשי המחקר שואפים לפתח את הקריירה שלהם, ומחפשים הזדמנות לאיכות חיים ורמת שכר גבוהים יותר. המדינה, מנגד, מעוניינת להפסיק את "בריחת המוחות" הזו. היא שואפת לשמר את החוקרים האלו, ולאפשר להם לשמש חוד החנית בקידום המדע, הרפואה, והחינוך האקדמי. תמיכה זו נועדה לשפר מצב קיים בארץ של קיצוץ תקציבים להשכלה גבוהה וקיצוצים במקומות תעסוקה. כמו כן, בטיפוח מדענים מצטיינים ישנה העברת מסר לדורות הבאים לגבי חשיבות המדע והמחקר.
משרד הקליטה מכיר בכוח הרב של העלייה בבניית מדינת ישראל כמעצמת ידע, מדע ומחקר. מסיבה זו, הוא מקיים מספר תכניות מלגה לפיתוח חוקרים עולים. השאיפה היא לאפשר "השבת מוחות" לארץ, כלומר לקדם אקדמאים ומדענים, לסייע בעבודות המחקר שלהם, ולתת להם אפשרות לתעסוקה בתעשייה המדעית ובאקדמיה בארץ.
המרכז לקליטה במדע מסייע למדענים העולים ממגוון מדינות להשתלב במחקר הישראלי. הוא מייעץ להם בתהליך חיפוש העבודה, ומעודד מוסדות אקדמיים בארץ לקלוט אותם. כך, אלו יכולים לעשות שימוש בידע העשיר שהם מביאים איתם, ולדחוף קדימה את המדע הישראלי.
למי מתאימות המלגות?
מדובר במלגות הצטיינות המיועדות לעולים חדשים שהתקבלו לתואר שלישי לפחות בתחומי המדעים במוסד אקדמי בארץ. התחומים הנתמכים הם מגוונים, וכוללים בין היתר: מדעי החיים, מדעים מדויקים, הנדסה ורפואה.
המלגות ניתנות עד שנתיים ממעמד העלייה. אם מדובר בתושב חוזר (ששהה מעל שנתיים בחו"ל), ניתן להגיש מועמדות עד שנה מיום החזרה. הסיוע מאפשר עזרה בזמן הקדם - דוקטורט, ובזמן הלימודים לדוקטורט.
התכניות השונות
תכנית לקליטת מדענים עולים
תכנית לקליטת מדענים עולים. נועדה לאפשר השתלבות תעסוקתית באוניברסיטאות מובילות בארץ של מדענים מצטיינים שעלו לארץ. היא מחולקת לשלושה שלבים, המספקים תמיכה הדרגתית מעת העלייה ועד להשתלבות באופן מספק:
- תכנית שפירא - השמה מקצועית בתחומי המדע השונים מטעם המשרד לקליטת עלייה. מאפשרת מימון של תנאי ההעסקה בפיתוח ומחקר באמצעות מענקים כספיים, וכן מספקת ייעוץ ראשוני. במקרים בהם נדרש הדבר, היא מפנה לאולפנים ייעודיים לאקדמאיים ללימודי העברית.
- תכנית "גלעדי" - לאחר שלוש שנות התמיכה של תכנית שפירא, תכנית זו נועדה לסייע במשך שנתיים נוספות לחוקרים. היא מסייעת להם להשתלב כמחליפים למדענים שפרשו לגמלאות ולתעשייה. כך משתמרת רמה גבוהה של חוקרים צעירים באקדמיה הישראלית.
- תכנית קמ"ע - השלב השלישי במערך התכנית, שעיקרו הכשרה לתעסוקה לטווח הארוך. התכנית תומכת בכ- 500 מדענים בכל שנה.
תכנית "אלון" על שם יגאל אלון
תכנית אלון מאפשרת לאוניברסיטאות לקלוט סגל מצטיין וצעיר. היא מציעה פרס הצטיינות למועמדים להשכלה גבוהה, בתחומים מובילים בשנים האחרונות. הפרס לא ניתן ישירות לאקדמאים, אלא למוסד הלימוד, לשם העסקה שלהם במשרה אקדמית לשלוש שנים. לאחר מכן, קיימת אפשרות להערכת ההעסקה. גובה הפרס הוא כגובה עלות ההעסקה במוסד האקדמי.
תכנית זו מתקיימת בכל האוניברסיטאות בארץ. אלה רשאיות להתחרות על העסקת המועמדים המצטיינים ביותר, בתחומים הדרושים להן. לאחר סיום שלוש השנים המוקצות לתכנית, מתחייבת האוניברסיטה לקלוט את המועמד במסגרת הסגל הרגיל. בכל שנה מוצעות כעשרים מלגות.
- קראו עוד על מלגות לעולים חדשים