תואר ראשון במדעים קוגניטיביים באוניברסיטת בן גוריון בנגב
מחקר פורץ גבולות
בשנים האחרונות הולכת ומחלחלת ההכרה, כי עולמנו רווי בתופעות מורכבות אשר לא ניתן לגשת אליהן במסגרת תחום מחקר מצומצם כזה או אחר. אכן, נראה כי פריצות הדרך הגדולות ביותר של המדע בימינו מגיעות מתוך שילובים חדשניים וחוצי גבולות בין גופי ידע שונים, כמו למשל השילוב בין פסיכולוגיה וכלכלה או בין בלשנות ומדעי המחשב.
גישה אינטגרטיבית למדע דורשת מחוקרים עכשוויים להעמיק במספר תחומים במקביל כדי לגשת לפענוח של תופעות שעד לא מזמן חשבנו שהן בלתי ניתנות להסבר. כך ניתן לחקור תחום אחד בכלים של תחום אחר, למשל לנתח את הנפש כטקסט ספרותי, או להתחקות אחר תהליכי עיבוד מידע של המוח האנושי כאילו היה תוכנת מחשב. גישה כזו עומדת בבסיס התכנית חדשה שמציעה אוניברסיטת בן גוריון בנגב לסטודנטים מצטיינים: תואר ראשון במדעים קוגניטיביים.
- רוצים לחקור תחומים נוספים? קראו על מדעי הרוח
תכנית הלימודים
במסגרת התכנית, ילמדו הסטודנטים על תופעות כמו רכישת שפה, מודעות, תהליכי תפישה וקבלת החלטות, תוך שילוב מודלים מתחומי הפסיכולוגיה, מדעי המחשב, פילוסופיה או בלשנות. לתכנית אוריינטציה מחקרית מובהקת, והיא מתאימה בעיקר לסטודנטים שמתכננים להמשיך בעתיד ללימודי תואר שני ושלישי. כל אחד מהמשתתפים במסלול מצוינים זה יקבל סיוע צמוד מצוות המרצים בבחירת מערכת השעות.
מבנה הלימודים
הלימודים כוללים שיעורים פרונטליים, תרגולים, סמינרים ושיעורי מעבדה, המתקיימים במתכונת של חמישה ימים בשבוע, לאורך שלוש שנים. מסגרת התואר כוללת חטיבה במדעים קוגניטיביים, בשילוב עם לימודים בשתיים מבין המחלקות הבאות: מדעי ההתנהגות, פילוסופיה, בלשנות, מדעי המחשב ומדעי העצב. הסטודנטים בוחרים מחלקה אחת שבה ילמדו בהיקף מורחב, וחטיבה שנייה מצומצמת יותר.
נושאי הלימוד
כל הסטודנטים לתואר הראשון ילמדו חטיבה אחת מלאה במדעי הקוגניציה, במסגרתה ילמדו מגוון קורסי ליבה כגון:
|
|
|
|
|
|
|
|
מעבר לכך, כל המשתתפים מעמיקים בנושאים המעניינים אותם במסגרת חטיבות הלימוד הנוספות.
חטיבות הלימוד
מדעי ההתנהגות - הלימודים בחטיבה זו מיועדים לסטודנטים המעוניינים להעמיק את ידיעתם בפסיכולוגיה. החטיבה כוללת קורסים בפסיכולוגיה ניסויית וקוגניטיבית, וכן פרקים בסטטיסטיקה.
מדעי העצב - כאן מתמקדים הסטודנטים בחקירת הבסיס הנוירו-ביולוגי של ההתנהגות, ונוגעים בנושאים כגון: גנטיקה, הדמיה מוחית, מבנה מערכת העצבים ותפקודה.
בלשנות - מטרת המסלול היא להעמיק את הידע בתחביר, סמנטיקה ופונולוגיה. המועמדים צריכים להוכיח שליטה טובה בשפה האנגלית במסגרת ועדת קבלה.
מדעי המחשב – התכנית מתאימה לסטודנטים בעלי רקע וגישה למחשבים, וכוללת עיסוק בלוגיקה ותורת הקבוצות, קומבינטוריקה, תכנון אלגוריתם, שפות פורמליות וחישוביות, מבני נתונים ועוד.
פילוסופיה - סטודנטים שיבחרו בחטיבה זו ייחשפו לנושאים עכשוויים בפילוסופיה של הנפש ושל הלשון, וכן לדילמות בביו-אתיקה.
סגל המרצים
סגל ההוראה בתכנית באוניברסיטת בן גוריון בנגב כולל מרצים בעלי קשת רחבה של התמחויות. לצד פרופסורים ודוקטורים ממדעי החברה, החיים והרוח, תוכלו למצוא גם דוקטורים להנדסה ולמדעי המחשב, ואפילו מרצה מהמחלקה לארכיאולוגיה. רבים מהמרצים בתכנית עוסקים במחקר אינטרדיסציפלינרי. תוכלו לפגוש, למשל: פרופסור לפסיכולוגיה שעוסק בבסיס הנוירולוגי והקוגניטיבי לתהליכי קשב, רגש ועיבוד מילה בקרב נפגעי מוח; פרופסור לבלשנות העוסק בתחביר גנרטיבי במחלקה לשפות זרות; ועוד.
תנאי קבלה
התכנית מיועדת למועמדים מצטיינים לתואר ראשון, כאשר סף הקבלה שונה בכל חטיבה, ותלוי בתנאי הקבלה לפקולטה הרלוונטית. למשל, קריטריון הקבלה עבור סטודנטים המעוניינים ללמוד בחטיבה למדעי המחשב, יהיה דומה לזה הנהוג בפקולטה למדעי המחשב.
תעודה
בסיום הלימודים מעניקה אוניברסיטת בן גוריון למשתתפים תואר בוגר במדעי הקוגניציה והמוח.