רוצה פרטים על הקלות פסיכומטרי?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

הקלות בפסיכומטרי

רוצה לדעת על הקלות פסיכומטרי? אנחנו רוצים לעזור לך!

דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד. 

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם
שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


הקלות בפסיכומטרי - בחינה בתנאים מותאמים

 

מתאימים את המבחן אליכם


ישנן אוכלוסיות מסוימות הזקוקות להקלות במבחנים בכלל, ובמבחן הפסיכומטרי בפרט. לכן, המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, הגוף אשר אחראי על הפסיכומטרי, שואף לסייע לנבחנים המתמודדים עם לקויות למידה, ומוגבלות פיזיות או רפואיות כדי לקדם שוויון הזדמנויות ואפשרות להגעה לציונים המבוקשים.


ההקלות המוענקות נועדו לסייע לבעיות ספציפיות, ולא לחסך בלימודים או לחרדת בחינות. ההקלות, או בשמן המדוייק יותר - התאמות, מאפשרות להתאים את תנאי הבחינה לצרכים האישיים של הנבחנים השונים, כדי שיוכלו להפיק את המירב בזמן הבחינה.


חשוב להדגיש כי התאמות בבחינה הפסיכומטרית ניתנות בשיעור נמוך מאלו שמוענקות בבתי הספר התיכון, לבחינות הבגרות. לא כל מי שיקבלו הקלות בבחינות הבגרות יקבלו התאמות גם לבחינה הפסיכומטרית. הסיבה לכך נעוצה, כנראה, באופי השונה של שתי הבחינות. בחינות הבגרות באות לבדוק ידע והפנמתו, ואילו הפסיכומטרי בוחן עיבוד מהיר של מידע תחת לחץ זמן. מתן של תוספות זמן, למשל, יכול לפגוע באחד הגורמים שהבחינה מודדות, ולכן אינו ניתן בפסיכומטרי. למרכז הארצי לבחינות ולהערכה ישנם גורמי שיקול אחרים להענקת ההתאמות מאשר למשרד החינוך, שאחראי על ההתאמות לבחינות הבגרות.

 


אילו סוגי הקלות קיימים?


ישנם כמה סוגים של הקלות בבחינה הפסיכומטרית.

  • מפע"ם - מבחן ממוחשב בתנאים מותאמים. מבחן זה כולל רק שלושה פרקים ולא שמונה. לשאלות מוקצבת תוספת זמן וכך מתאפשר לנבחנים לקחת הפוגה קצרה בין קבצי השאלות. מבחני מפע"ם ניתנים בדרך כלל לנבחנים עם הפרעות קשב וריכוז או עם לקויות מתמטיות שונות. 
  • תוספת זמן בכמה מן הפרקים בבחינה, או בכולם.
  • הפסקות במהלך המבחן. מדובר על  הפסקה קצרה של כ - 5 דקות בין פרקי הבחינה, התאמה שיכולה לעזור באופן ניכר לנבחנים עם הפרעות קשב וריכוז, שאינם יכולים לשמור על ריכוז מיטבי לאורך שעות הבחינה הארוכה באופן יחסי. 
  • שימוש במחשבון לארבע פעולות חשבון בלבד. התאמה זו מיועדת לנבחנים המאובחנים עם דיסקלקוליה.
  • השמעת הבחינה (או חלקים ממנה). הנבחנים יכולים להאזין להקראה מוקלטת של השאלות בפרקי האנגלית, התאמה שמתאימה לתלמידים עם דיסגרפיה או דיסלקציה. ניתן לקבל גם הקראה של השאלות המילוליות בפרקים הכמותיים והמילוליים בשפה העברית, שמתאימה אף היא לנבחנים עם לקויות שפה.
  • הקלדת מטלת הכתיבה.
  • חוברת בחינה מוגדלת, או גיליון תשובות מוגדל. התאמה זו מיועדת למבחנים עם לקות ראיה.
  • הגבלת מספר הנבחנים בכיתה.
  • תנאים פיזיים המותאמים למגבלה פיזית, כגון עזרים להקלה על ישיבה ממושכת, או שימוש בשולחן במקום בכיסא סטודנט.
  • אישור הגעה עם מלווה, אשר יישב מחוץ לחדר הבחינה.

 

שימו לב, לא ניתן לקבל הקלות מהסוגים הבאים:

  • הסבר לשאלות בבחינה.
  • שימוש במילון אלקטרוני.
  • פטור מחלק כלשהו במבחן.
  • אפשרות לסמן תשובות בחוברת הבחינה.
     

באילו מועדים מתקיימת הבחינה המותאמת?

 

מבחן פסיכומטרי עם התאמות נערך במועדים מיוחדים נפרדים, 4 פעמים בשנה, על פי רוב בחודשים אוקטובר, אפריל, יולי, וספטמבר (נכון לשנת תשפ"ג). יש להביא בחשבון כי המועדים הללו עשויים להשתנות משנה לשנה.

 

איך לקבל הקלות?


כדי לקבל הקלות (התאמות), יש לבצע הרשמה לבחינה באתר מאל"ו, ולאחר מכן להגיש בקשה להתאמות ולצרף אליה את כל המסמכים הנדרשים, בהתאם לסוג ההקלות המבוקש. שימו לב שניתן להתחיל בתהליך הגשת הבקשות רק לאחר ההרשמה לבחינה הפסיכומטרית.


לאחר קליטת הבקשות, מתקיים דיון נרחב במרכז הארצי, שבו שותפים מספר אנשי מקצוע מתחומים כגון לקויות למידה, פסיכולוגיה, ונוירופסיכולוגיה. הטיפול בבקשות נמשך בדרך כלל עד 25 ימים.


חשוב להדגיש כי אישורים מבית הספר התיכון, או מבחינות הבגרות, על הקלות אינם מאושרים באופן אוטומטי גם לפסיכומטרי ויש לבדוק על מקרה לגופו. מסיבה זו, חשוב לשלוח אל מאל"ו את כל המסמכים הנחוצים, לפי דרישותיהם.
 

כיצד ומתי ניתן להירשם למבחן המותאם?

 

ההמלצה היא להירשם לבחינות הללו לפחות שלושה חודשים לפני מועד הבחינה המבוקש, מכיוון שהליך ההרשמה והאישורים לוקחים זמן. לעיתים, מכוני הכנה לפסיכומטרי מסייעים לתלמידים שזקוקים להתאמות בתהליך הגשת הבקשות ומציאת ההתאמות הנכונות.

 

הגשת הבקשות אינה כרוכה בתשלום. עם זאת, המעוניינים לערער על ההחלטה, או להוסיף מסמכים אחרי שהוגשה בקשתם, נדרשים בתשלום בגובה 235 שקלים.

 

ניתן להגיש בקשות באחת מן הדרכים הבאות:

  • באמצעות האזור האישי באתר מאל"ו. להגשת הבקשה יש לצרף את המסמכים הנחוצים, למלא את השאלון, ולבחור את סיבת הפנייה (לקות למידה, הפרעת קשב, מוגבלות פיזית, מוגבלות נפשית).
  • במסירה ידנית במשרדי מאל"ו או באמצעות דואר ישראל.

 

לאחר קליטת הבקשה, נשלח אישור אל הנבחנים באמצעות הודעת SMS.

 


למי ניתנות ההקלות?


ההקלות הללו ניתנות בדרך כלל לאנשים עם ליקויי למידה (יש להציג אבחון מקצועי שנערך על ידי איש מקצוע המוסמך לאבחן ליקויי למידה), בעלי הפרעות קשב וריכוז (גם במקרה זה יש להציג אבחון המוכיח זאת), אנשים עם מגבלות פיזיות (אורתופדיות, נוירולוגיות ועוד). בכל מקרה ההתאמות אינן ניתנות באופן אוטומטי ויש להוכיח אותן באמצעות כל הבדיקות המתאימות על ידי איש מקצוע מוסמך.

 

המרכז הארצי לבחינות ולהערכה מגדיר את הסיבות הבאות, שבגינן ניתן להגיש בקשה להתאמות:

  • לקויות למידה.
  • הפרעת קשב וריכוז.
  • מוגבלות פיזית.
  • מוגבלות נפשית.
  • הפרעה על הרצף האוטיסטי.
  • במקרים מסוימים, מצב גופני כגון משקל עודף או היריון מתקדם, המונעים ישיבה בכיסא סטודנט.
     

איזה אבחון יש לצרף לבקשה?


לבקשה לקבלת התאמות, יש לצרף אבחון מתאים ועדכני, מטעם איש מקצוע מוסמך לאבחון לקויות למידה או הפרעות קשב.
חשוב להקפיד על הנתונים הבאים:

  • האבחון ניתן לאחר גיל 18.
  • או - האבחון נערך לאחר גיל 16, וגם ב - 5 השנים האחרונות.
  • פונים בתחום לקות הכתיבה נדרשים להערכת התפקוד בתחום הכתיבה אשר בוצעה לאחר גיל 12, ובתנאי שלא חלפו 5 שנים. בהערכות שבוצעו לאחר גיל 18 אין צורך בהערכה עדכנית.

 

כמו כן, יש לצרף את השאלון למאבחן, ומידע על התפקוד בבית הספר היסודי, לרבות תיעוד קשיים מגיל צעיר, אישורים על הוראה מתקנת, וכדומה.

 

למועמדים שהאבחון האחרון שברשותם אינו בתוקף, ישנה אפשרות להגיש אבחון חדש, כאשר במאל"ו מקבלים אבחונים מטעם כל יש מקצוע מוסמך, בתנאי שהאבחון כולל את כל הנתונים הנחוצים בשאלון למאבחן. אין גוף מסוים שדרכו יש לבצע את האבחון, ואין חובה לבצעו במערכת מת"ל. חשוב לוודא כי פונים לאיש מקצוע שברשותו המומחיות המתאימה למתן אבחונים, בהתאם לקושי האישי.


האם ניתן לערער על החלטת המרכז הארצי?


מי שקיבלו תשובה שלילית ממאל"ו לגבי קבלת התאמות, יכולים להגיש בקשה לערעור בצירוף מכתב מנומק. כמו כן, מי שברשותם מסמכים נוספים שברצונם לצרף, יכולים לבקש דיון חוזר ולשלוח את המסמכים הללו אל מאל"ו במסגרת בקשה לבדיקה חוזרת.

 

עם זאת, יש לציין כי הסבירות כי החלטת מאל"ו תשתנה הינה נמוכה, שכן החלטות גוף זה מתקבלות לאחר דיון מעמיק של מספר אנשי מקצוע. שימו לב, הגשת ערעורים כרוכה בתשלום, שאותו ניתן לבצע באתר מאל"ו.
 

 

שירות אישי חינם

צריך פרטים על הקלות פסיכומטרי?

רוצה לדעת יותר על הקלות פסיכומטרי?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור
עדיין לא בחרת מה ללמוד? יש לנו פתרון עבורך ...

כך נעזור לך לבחור מקצוע לימודים

שאלות הגולשים בנושא
לעשות קורס פסיכומטרי או ללמוד לבד?
קורס פסיכומטרי - דביר דואני, זיו כספי או קידום?
קורס פסיכומטרי בערבית בירושלים
קורס פסיכומטרי הכי טוב
קורס פסיכומטרי - אנקורי או קידום?
קורס פסיכומטרי במסגרת הצבא
מה העלות של קורס פסיכומטרי קידום?