האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים
על הבמה
מי שבאמת מעוניין בקריירה אמנותית מקצועית, מוטב לו שישים פעמיו לאקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים. בית הספר פועל מזה 80 שנה, ובו מציעים מגוון רחב של תכניות לימוד אקדמיות לתארים ראשונים ושניים. בין היתר, נלמדים בו תחומי הביצוע המוסיקלי, הניצוח, השירה, המחול, התנועה, ואף תכניות רבות ועדכניות כמוסיקה רב תחומית, ג'אז, ועוד. בואו לעמוד על הבמות המובילות בעולם.
האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים ממוקמת בקמפוס בגבעת רם, והיא הוקמה בשנת 1932 על ידי הפסנתרנית יוכבד דוסטורבסקי, שהייתה גם אשת ציבור פעילה. בית הספר הוקם אז תחת השם "בית ספר למוסיקה ולאמנות התנועה", וכיום הוא מוסד לימודים אקדמי עצמאי לכל דבר, שאף פועל מתוך שיתוף עם האוניברסיטה העברית. האקדמיה היא עדיין כיום אחד מן המוסדות המרכזיים בארץ המתמקדים בהכשרה גבוהה בתחומי המוסיקה והמחול בלבד. בשנת 1963 אף נערכה בה תערוכה של כלי נגינה, שהתפתחה במהלך השנים למוזיאון הכולל כחמש מאות כלים, ומצוי עד היום בקומת הקרקע של בית הספר.
על הלימודים
מסלולי הלימוד באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים הם רבים ומגוונים, והם "מכסים" כמעט את כל תחומי המוסיקה הקיימים כיום, למעט מוסיקה אלקטרונית. בכל המסלולים ובכל החוגים בפקולטות השונות בבית הספר, תכניות הלימוד משלבות בין ידע תיאורטי מעמיק מתחומי התיאוריה המוסיקלית, ובין התנסות והתמקצעות מעשית הנערכת באמצעות סדנאות, כיתות אמן, השתתפות בקונצרטים ובתחרויות, שיעורים פרטניים ועוד. נוסף על כך, הסטודנטים במחלקות השונות משתפים פעולה ביניהם במקרים רבים, ואף משתפים פעולה עם גורמים מבחוץ כתזמורות או אנסמבלים מובילים בארץ. בכל המחלקות לומדים לתואר ראשון בוגר אוניברסיטה במוסיקה או במחול, ובחלקן אף ניתן ללמוד לתואר שני בתחום.
התארים המוצעים באקדמיה
בוגר במוסיקה (.B.Mus)
המחלקה הוואקלית
המחלקה לכלי מקלדת
המחלקה לכלי תזמורת
המחלקה למוסיקה מזרחית
המחלקה לניצוח
המחלקה לקומפוזיציה
החוג למוסיקה רב תחומית
בוגר בהוראת המוסיקה (.B.Ed.Mus)
הוראת המוסיקה
בוגר במחול (.B.A.Dance)
תוכנית משותפת עם האוניברסיטה העברית בירושלים
בוגר במחול (.B.Dance)
המחלקה למחול
מוסמך במוסיקה (.M.Mus)
תוכנית משותפת עם האוניברסיטה העברית בירושלים
האקדמיה למוסיקה קיבלה הסמכה להעניק תואר שני (M.Mus) במוסיקה בתכנית עצמאית.
כמו כן, מתקיימת תכנית - תואר שני מוסמך במחול M.Dance
תנאי הקבלה
תנאי הקבלה משתנים מעט בין מסלולי הלימוד השונים ועם זאת, ברוב המסלולים הקשורים בתחומי המוסיקה נדרשים הסטודנטים לעמוד בבחינה מעשית בביצוע בכלי מוסיקלי כלשהו, וכן בבחינה עיונית בעל פה ובכתב; בבחינה זו נבדקת ההיכרות עם התיאוריה של המוסיקה, כמו גם היכרות עם יצירות ועם מלחינים, עם סגנונות מוסיקליים ועוד.
בחוגים לתואר ראשון במחול נדרשים התלמידים לעבור בחינות מעשיות בבלט או להציג יכולות וניסיון רב באחד מתחומי התנועה האחרים הקיימים, וכן להציג תעודת בגרות מלאה ואישורים רפואיים המעידים על בריאות תקינה. סטודנטים המעוניינים ללמוד במסלולים המשולבים עם לימודי תעודת הוראה נדרשים להציג ציון של 475 לפחות בבחינה הפסיכומטרית וציון משולב של 525 בין ציוני הבגרות והפסיכומטרי.
פרטים נוספים
בחלק מן הפקולטות או החוגים ניתן גם ללמוד להוראת מוסיקה וקיימים אף חוגים המתמחים במיוחד בחינוך מוסיקלי, וכן מסלולים מכינים – שאינם אקדמיים והם פתוחים לקהל הרחב. באקדמיה קיימים מספר לא מבוטל של "גופי ביצוע" מטעמה, וביניהם גם התזמורת הסימפונית שלה, מקהלת הסטודנטים, אנסמבל חליליות, אנסמבל רקדנים, אנסמבל למוסיקה עממית, מקהלה קאמרית, ועוד. בכל אלה ועוד אף משתלבים הסטודנטים במהלך הלימודים. נוסף על כך, האקדמיה מפעילה תיכון שש-שנתי מטעמה ובו מוצעים לימודים תיכוניים במגמות מחול ומוסיקה.
לקהל הרחב
באקדמיה פועל קונסרבטוריון מטעמה שבו מוצעים שיעורים במוסיקה ובמחול, החל מן הגיל הרך ועד לרמת תלמידי תואר שני. בקונסרבטוריון אף פועלים הרכבים רבים ולהקות. ביחידה ללימודי חוץ של האקדמיה בירושלים מציעים מגוון קורסים והשתלמויות הפתוחים לקהל הרחב, בתחומי הביצוע, התיאוריה וההיסטוריה של המוסיקה ושל המחול. בין היתר, במסגרת זו מוצעים גם קורסים כתיאוריה מוסיקלית למתחילים ולמתקדמים, מוסיקת עולם, נפלאות הבלט הקלאסי, מוסיקה קאמרית, שירת מקהלה, ועוד.
לסיכום
לבד ממסלולי הלימוד לתארים אקדמיים, באקדמיה יוזמים מספר רב של הופעות בכל שנה, בארץ ובעולם, כדי לאפשר לתלמידים להתנסות בעמידה על במה מקצועית, לזכות בחשיפה, ולהתחיל את הקריירה המוסיקלית שלהם תוך כדי שנות הלימודים. בוגרי מסלולי הלימוד בבית הספר משתלבים ומובילים בעשייה המוסיקלית בארץ ובעולם כמנצחים, כסולנים מבצעים, כמלחינים, כרקדנים, ככוריאוגרפים, כזמרי אופרה ואף כאנשי חינוך והוראה מוסיקליים.