הסטודנטים נאבקים כדי שאוכל טבעוני בקפיטריה יהיה נגיש לכולם - ובזול

20/8/2017 מאת: אנאבל אדמסקי (3,733 צפיות)

בשנת 2017 טבעונות היא כבר מזמן לא מילה גסה. אז למה בקמפוסים השונים הסטודנטים מתקשים למצוא אלטרנטיבות טבעוניות בקפיטריות במחירים שפויים? שמענו מנציגי תאי "אנימלס" ברחבי הארץ על הפעילות שלהם להעלאת מודעות וגם תפסנו לשיחה את טל גלבוע ושמענו ממנה מה לדעתה יכול לעזור לסטודנטים להמשיך לקדם את המטרה ולהפוך את הקמפוסים לידידותיים יותר לטבעונים.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


סטודנטים טבעונים: עד כמה קל להשיג אוכל טבעוני בקפיטריה?


דמיינו לעצמכם שאתם נמצאים באמצע יום לימודים ארוך ומייגע, ורוצים לקנות לעצמכם משהו לאכול או כוס קפה כדי להתרענן, רק כדי לגלות שאין לכם אפשרות לעשות זאת. עד לא מזמן, זאת הייתה המציאות עבור מאות סטודנטים טבעונים בארץ, שהתמודדו עם אפשרויות מעטות מאוד למזון טבעוני בקפיטריות. הם החליטו שנמאס להם ופעלו לשנות את המצב ולהנגיש את הקמפוסים לטבעונים.


בעידן שבו טבעונות נכנסה עמוק לתוך המיינסטרים וכבר ממש לא נחשבת לתנועה שולית בחברה הישראלית, מעודד לראות איך הסטודנטים הטבעונים הצליחו להביא לשינוי משמעותי מאוד בקמפוסים ולצד העלאת המודעות לתחום גם יצרו לעצמם אופציות רבות למזון טבעוני בקפיטריות של המוסדות. מה שיכול להיות קצת מפתיע הוא שגם היום, אותם סטודנטים עדיין נאלצים להיאבק בנושאים כמו המחירים של המזון וההיצע המצומצם שקיים בקמפוס.


מי שעוזרים להפוך את חזון הטבעונות למציאות הם תאי הסטודנטים של פרויקט "אנימלס" שמפעיל כבר מספר שנים ארגון "אנונימוס לזכויות בעלי חיים". הפרויקט מתקיים בתשעה קמפוסים ברחבי הארץ והיום פועלים בו בין 50 – 70 סטודנטים במוסדות כגון אוניברסיטת בן גוריון, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל-אביב, הטכניון, המסלול האקדמי המכללה למינהל והמכללה

האקדמית אורנים.


אחווה טבעונית בקמפוסים: איך הופכים את הקפיטריה לידידותית לטבעונים?


ליבי ליבמן, מנהלת פרויקט "אנימלס", מספרת שאת תחילת הדרך שלה במיזם החלה לפני כשלוש שנים, אז הייתה סטודנטית לתואר שני באוניברסיטת תל-אביב. היא אומרת שהתאים הראשונים קמו מיוזמות עצמאיות של הסטודנטים עצמם ולא בהכרח התקיים קשר בין התאים במוסדות השונים. בארגון אנונימוס הבינו שנוצר צורך בקמפוסים והחליטו לאחד בין כל התאים. הסטודנטים התגבשו והחלו לפעול יחד כשהם מקימים עוד ועוד תאים ועוזרים להפיץ את המודעות למוסדות נוספים.


"אנחנו בהחלט רואים שיש ביקוש לתאים טבעוניים בקמפוסים." היא אומרת. "סטודנטים שומעים על הפרויקט מחברים או רואים את הפרסומים שלנו בפייסבוק, הם מתעניינים ומחליטים להצטרף או ליזום הקמה של תא חדש במכללה שלהם. לאחרונה הקמנו תא במכללה האקדמית תל אביב יפו והשנה נוסד תא גם במכללת אורנים. אנחנו מתכננים להקים בשנה הקרובה תאים במוסדות נוספים."


היא מסבירה שהתאים עורכים פעילויות שנתיות בקמפוס, כמו ימים מרוכזים להרצאות וחלוקה של מזון טבעוני ומפגשים עם פעילים למען זכויות בעלי חיים.


עם הזמן התאים סייעו לשפר את מצבם של הסטודנטים הטבעונים בקמפוסים. נכון להיום, היא מציינת שלא ידוע לה על מוסדות לימוד שאין בהם כלל אפשרויות למזון שאינו מן החי. "אבל גם אז, זה יכול להיות מוצרים שהם 'טבעוניים במקרה', כמו סלט או פסטה." היא מסייגת את דבריה.


במוסדות שבהם פעילים התאים, גיבשו יחד עם מנהלי הקפיטריות תפריט שמתאים גם לטבעונים ואינו מכיל מוצרים מן החי. כך למשל, במכללה האקדמית תל אביב יפו מציעים תפריט די מגוון. מנה עיקרית ותוספת, כגון קוסקוס וירקות, או שניצל סויה ותוספת, נמכר ב – 25 שקלים. יש אפשרויות להרכבת סלטים עם קטניות, פסטה או קינואה. הקפה עם חלב הסויה נמכר באותו המחיר של הקפה עם חלב פרה. עם זאת, האפשרות לשניצל סויה בבגט עולה 25 שקלים, והיא יקרה יותר מהאפשרות הבשרית של שניצל בבגט, שמחירה 19 שקלים בלבד. חברי התא מדווחים שהם פועלים להוריד את המחיר במקרה הזה.


"סטודנטים חושבים שטבעונות לא משתלבת בעומס הלימודים, אנחנו מראים שזה קל"


גם סטודנטים ממוסדות אחרים שעמם שוחחנו הסכימו שקיים היום היצע לא קטן לטבעונים, אך שעדיין קיימת בעייתיות, בעיקר בנושא המחיר שהסטודנטים נדרשים לשלם על המזון, שהוא לעיתים גבוה באופן משמעותי מהגרסה הלא – טבעונית.


"בקמפוס היום יש בסך הכל די הרבה אופציות, יש אפילו מסעדה טבעונית, אבל תמיד יש מקום לשיפור." אומר ירדן שפר, רכז תא הטכניון של "אנימלס" וסטודנט ללימודי פיזיקה. "ב'קמפוסית', המכולת בקמפוס, מחירו של חלב הסויה יקר פי שניים ממחירו במקומות אחרים בקמפוס. אנחנו פועלים עכשיו כדי לשנות את המצב."


ירדן מסביר שהתא בטכניון הוקם אחרי שהתגבשה קבוצה של טבעונים בקמפוס שרצתה לתמוך בסטודנטים אחרים שלא תמיד הכירו עוד טבעונים כמוהם. "אין היום הרבה טבעונים בטכניון. כמו בכל מקום, אנחנו עדיין אחוז קטן מהאוכלוסייה, אבל האחוזים נמצאים בעלייה ואנחנו רואים שהמודעות גוברת. לא מעט חברים שלי התחילו להתעניין ולשאול שאלות, חלק מהם אפילו הורידו מצריכת הבשר או הביצים."


הוא מוסיף ואומר שלמרות שטבעונות היא נושא מוכר מאוד בקמפוס, יש גורמים שיכולים להרתיע סטודנטים מלבחור בדרך החיים הזו, ואת זה פועלים בתא לשנות. "רבים אומרים שכסטודנטים זה לא מסתדר להם ומחליטים לוותר. בטכניון יש הרבה עומס הלימודים והם תופשים טבעונות כדבר שדורש הרבה זמן. אנחנו מנסים להראות להם שזה ממש לא קשה, אפילו קל. אני מאמין שאנחנו בדרך הנכונה. אם נראה לסטודנטים שזאת דרך שהיא אפשרית, יותר יעברו לטבעונות ויבינו שזה לא בשמים."


גם זוהר, רכזת תא אוניברסיטת תל-אביב שלומדת לדוקטורט במדעי הרפואה, מציינת שבקמפוס שלה יש לא מעט אופציות טבעוניות, אך כי לא תמיד זה היה המצב. "לפני כארבע שנים הסטודנטים הטבעונים בתא עשו מהלך ופנו לאגודת הסטודנטים, יחד הם הביאו לכך שהקפיטריות התחייבו להציע ארוחה טבעונית חמה אחת לפחות וכריך טבעוני אחד."


לדעתה של זוהר, גם לסטודנטים במוסדות אחרים בהחלט יש אפשרות להפוך את הקמפוס שלהם לידידותי יותר לטבעונים, הדבר תלוי רק בהם. "אם יבואו וישוחחו על הנושא, הקפיטריות יוסיפו היצע. הסטודנטים פשוט צריכים לגשת לבעלי הקפיטריה, לדבר איתם ולהציג שינויים, אפילו ללא מעורבות של אגודת הסטודנטים."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


"גם בתל אביב, עדיין צריכים לנפץ מיתוסים לגבי טבעונות"


זה עשוי להיראות מעט מפתיע שדווקא בתל אביב, שנחשבת בעיני רבים ל'בירת הטבעונות' של ישראל, לסטודנטים טבעונים לא היו עד לפני כמה שנים אופציות מספקות בקפיטריה וגם היום הם נדרשים להיאבק לגבי המחירים של מוצרים שונים. לדבריה של זוהר, גם היום ישנן קפיטריות שבהן המחירון המפוקח לא תמיד כולל אופציה טבעונית ובמקרים אחרים היא יקרה יותר. "המודעות נמצאת בעיקר אצל הסטודנטים ופחות אצל בעלי הקפיטריות," היא מסבירה. "עם זאת, בשנתיים האחרונות אני מרגישה שהייתה עליה במודעות, רואים שבעלי הקפיטריות מנסים שהאוכל הטבעוני יהיה גם טעים יותר."


"בתל אביב מכירים את הטבעונות, אבל לא תמיד יודעים שטבעונות זה לא קשה." היא אומרת ומסבירה שלא אחת היא וחבריה לתא מוצאים את עצמם 'שוברים מיתוסים' לגבי טבעונות שנפוצים בקרב הסטודנטים והסגל. "ממש לא מזמן שמעתי שתי נשים בקמפוס ששוחחו לידי על כמה שאוכל טבעוני הוא לא טעים. עדיין יש הרבה אנשים שחושבים שקשה לחיות על תזונה ללא מוצרים מן החי."


"יש הרבה מאוד 'תירוצים'. אנשים אומרים, למשל, שהתחליפים הטבעוניים יקרים. אנחנו באים להראות שטבעונות יכולה להיות דבר פשוט, זול וקל. טבעונות היא בהחלט דבר אפשרי."


טל גלבוע: הסטודנטים הטבעונים צריכים להפעיל לחץ על המוסדות


כל מי שמתעניין בטבעונות ודאי מכיר את שמה של טל גלבוע, טבעונית ואקטיביסטית למען זכויות בעלי החיים וגם זוכת העונה השישית של "האח הגדול". גלבוע הפכה לטבעונית בשנת 2010 אחרי שנחשפה לתהליכים בתעשיית בעלי החיים דרך הרשתות החברתיות. מאז היא נאבקת בחזיתות שונות כדי להביא למודעות לסבלם של בעלי החיים ולהפסיק את ההתעללות בהם.


כששאלנו את טל מה היא חושבת על מצבם של הסטודנטים הטבעונים בקמפוסים היום, היא ציינה שהיא מרוצה ממה שמתרחש בשטח, במוסדות הלימוד, אך כמובן חושבת שחשוב שהסטודנטים ימשיכו להיאבק כדי לשפר את התנאים לטבעונים. היא סיפרה שכאשר הגיעה לפני כחודשיים להקרנת הסרט הדוקומנטרי "דם חם" (סרטו של גיל גולן) שמתאר את סיפורה והפעילות האקטיביסטית שלה, שמה לב שכמעט כל האוכל בקפיטריה במכללת ספיר מתאים לטבעונים. "כששאלתי איך הדבר הזה קרה, אמרו לי שבאמת יש המון טבעונים במכללה. לכן זה היה ברור שהם צריכים לספק להם מזון."


"הדבר היחיד שיכול לעבוד בעניין הקפיטריות במוסדות הלימוד הוא לחץ מסיבי של הסטודנטים הטבעונים במקום." היא ממשיכה ומשתפת מהניסיון שלה במאבקים בזירות ציבוריות שונות. "הכוונה היא לאו דווקא לחץ חיצוני, השטח מכיר בצורך. מה שנקרא, אנשים מצביעים ברגליים. העבודה צריכה להיות של הסטודנטים שלומדים במקום. זה לא מאוד מסובך. בסך הכל צריך להפעיל מספיק לחץ."