המתמחים והסטודנטים למשפטים יצאו להפגין במאבקם נגד מבחני הלשכה

8/11/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (3,597 צפיות)

הם למדו שלוש שנים וחצי, השלימו שנה של התמחות אינטנסיבית ולמדו במשך חודשים לקראת בחינות הלשכה - רק כדי לגלות שמספר חסר תקדים מהנבחנים לא עבר את המבחנים. עכשיו המתמחים והסטודנטים למשפטים מוחים נגד הבחינות, וגם על היחס כלפי הדור הבא של עורכי הדין במדינה. השבוע הם יצאו להפגין מול לשכת עורכי הדין וקראו לשינוי.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


"חיסול ממוקד למקצוע": מתמחים וסטודנטים למשפטים מוחים על הציונים בבחינות הלשכה

 

"לא ייתכן שאחרי חמש שנים אנשים יצטרכו לחשב מסלול מחדש"


70% נכשלים. אלו התוצאות שהתקבלו במועד האחרון של בחינות הלשכה שהתקיים בחודש שעבר. מדובר באחד השלבים האחרונים שבוגרי לימודי משפטים צריכים לעבור, בדרך להיות עורכי דין בישראל. המתמחים החליטו שהם לא יכולים להישאר אדישים למצב ופתחו במחאה. "שבעים אחוז נכשלים זה נתון לא נורמלי, שמראה על מגמתיות של חיסול ממוקד למקצוע." אומר נדיר שיינר, מתמחה.


גם הסטודנטים למשפטים הצטרפו בהמוניהם למחאה. "זה מאבק גם של הסטודנטים. בסופו של דבר גם אנחנו נגיע למבחני הלשכה וניתקל באותו הקיר שמציבים לכולם בסוף התואר." אמר אורי אלדר, סטודנט למשפטים ויו"ר אגודת הסטודנטים בקריה האקדמית אונו.


ביום שני האחרון (7/11) יצאו המתמחים והסטודנטים להפגין מול לשכת עורכי הדין. "אנחנו משמיעים את הקול שלנו, לא יתכן שיבואו ויחליטו שפוגעים בחופש העיסוק, דרך מבחנים בלתי אפשריים, וכך אחרי חמש שנים אנשים צריכים לחשב מסלול מחדש." הם אומרים.


משקיעים שנים של מאמץ, אבל נכשלים בקו הסיום


נדיר, שסיים את לימודיו במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, מספר שזו אינה הפעם הראשונה שבה הוא מגלה שלא עבר את הבחינות. "אשתי ואני סיימנו ללמוד יחד וניגשנו יחד למבחני הלשכה, כך שכל הבית היה מושבת לתקופה של כמה חודשים, ללא משכורת. אשתי עברה במועד הקודם, אני ניגשתי פעם נוספת וגם במועד הזה לא עברתי. התחושה היא שהדברים לא כל כך תלויים בנו, שיש מישהו למעלה שמכתיב את המהלכים ועושה צעדים שגורמים לאנשים להיכשל ממש בקו הסיום." הוא מתאר.


הוא מסביר כי במועד הנוכחי הנבחנים התמודדו עם קשיים גדולים במיוחד, במבחן שהיה שונה מבחינות מהשנים האחרונות שאותן פתרו במהלך ההכנות. "אתה מגיע למבחן ומתמודד עם שאלות שאין להן קשר לחומר, במיוחד לא בזה שנלמד בקורסי ההכנה למבחני הלשכה. אתה רואה שאלות פינה, לא נשאלו כמעט שאלות על לב החומר."


הצצה למתרחש ברשתות החברתיות ממחישה את הסערה שמרגישים הסטודנטים אחרי פרסום התוצאות. "המדינה פוגעת בתושביה, אין מילים אחרות. 70 אחוז נכשלים, לא היה דבר כזה מעולם. הדבר העצוב באמת הוא שזה רק יילך ויחמיר." כתב אחד הסטודנטים בקבוצת הפייסבוק של המחאה. סטודנטית נוספת כתבה: "כמה מכם ראו את הציון שלהם והרגישו כישלון? אפילו את הביטחון העצמי ערערו לנו."


עוד בוגרת משפטים ציינה: "אחרי שהשקענו שלוש וחצי שנים בלימודים, עוד שנת התמחות בתנאים לא תנאים ועוד שלושה חודשים של למידה בבית בלי הכנסה או יכולת לחתום אבטלה, עם ילדים, משפחות, הלוואות, חשבונות ומחייה, נתקלים עכשיו בסירוב של הלשכה לקבל אותנו כחברים. פשוט לא רוצים אותנו מתוך טיעון מכוער על הצפת השוק."


הסטודנטים והמתמחים במאבק מציינים שהם אינם מעוניינים רק בבחינה חוזרת, אלא בשינוי של מהות המבחן. "בדיקה חוזרת היא לא מה שיפתור את הבעיה, כי המבחן בנוי בצורה מסוימת. הוא לא בוחן עד כמה אתה טוב כמשפטן אלא עד כמה אתה טוב בלשנן. אני חושב שחייב לצאת פקטור בגלל אחוז הנכשלים הגבוה." אומר אורי. "אנחנו רוצים שהבחינות יתחילו להיות פרופורציונאליות, כדי שזה לא יקרה שוב. הלוואי שנצליח לעזור למי שעכשיו ייגשו לבחינה."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


"בוגר משפטים במכללה תמיד יהיה 'ההוא מהמכללה'"


לדברי המוחים, מספר הנכשלים הגדול בבחינה נובע בין היתר ממדיניות של לשכת עורכי הדין ועו"ד אפי נווה, שעומד בראשה, נגד רמת לימודי המשפטים במכללות. "בסופו של דבר זה משל האוטובוס, ברגע שאתה עולה לאוטובוס והדלת נסגרת לא אכפת לך ממי שרץ אחרי האוטובוס. נווה משרת את ציבור לשכת עורכי הדין, הוא מנסה להפיל את הכל על המכללות. בטענה שרמת הלימודים לא טובה מספיק." מסביר אורי את הסיבות שלדבריו הביאו למצב הקיים. "המכללות פועלות באישור של המועצה להשכלה גבוהה. אם לאפי נווה יש בעיה עם צורת לימוד כלשהי, הוא צריך לפנות למל"ג ולא להשליך את זה על הסטודנטים."


"יש פה סטודנטים ומתמחים ששלוש וחצי שנים לומדים, עושים שנת התמחות, ובסוף כל התהליך הזה פשוט שמים להם רגל. אני יכול להבין שהמקצועיות היא הדבר הכי חשוב אצל עורך דין, ויש דרך לעשות כל דבר, אבל הדרך שאפי נווה בוחר היא פוגענית מאוד." מוסיף אלדר. "הסטודנטים במכללות הם מעולים, ונווה פוגע בציבור ענק. כשסטודנט במכללה יגיע למצוא עבודה במקום זה או אחר, הוא יהיה 'ההוא מהמכללה', הוא דורס פה ציבור שלם."


"אם רוצים לדלל במכללות, אי אפשר לעשות את זה בקו הסיום." מסכים נדיר. "צריך לעשות את זה בשלב הראשוני, למשל להעלות את הציון בפסיכומטרי, או לצמצם את כמות המכללות שמלמדות משפטים. צריך לבצע את המאבק במקום הנכון, לא לבוא להיאבק במי שבמשך חמש שנים השקיעו את הנשמה."


אורי מוסיף כי לדעתו תוצאות המבחנים הן גם חלק מהמדיניות של שרת המשפטים, איילת שקד, לצמצום מספר עורכי הדין במדינה. "בנוגע לבחינה, אני מוצא תמיד לנכון להסתכל גם פנימה ולראות איך המוסד שלנו צריך להשתפר, אבל אני גם לא חוסך ביקורת מהשרה שקד, שהולכת יד ביד עם התכנית לצמצם את ציבור עורכי הדין, בטענה שיש הצפת מקצוע."


בינתיים, ייתכן שמחאתם של הסטודנטים והמתמחים הצליחה להביא לשינוי אצל מקבלי ההחלטות. ביום שני (8/11) הודיעה השרה שקד על שינוי במתכונת של בחינות ההסמכה שיחול כבר ממועד נובמבר 2017 בשנה הבאה. לפי מתווה הרפורמה הצפויה, למבחנים יתווסף חומר בתחום הדין המהותי.


עם זאת, המשתתפים במאבק ממש לא מתכוונים להפסיק עכשיו. הם דנים בצעד הבא שלהם ומתכננים פגישות עם גורמים שונים, ביניהם גם עם משרד המשפטים.


מטה מאבק המתמחים מסר בתגובה לאחר הודעת השרה שקד: "אנחנו מברכים על השינוי במבחני ההסמכה מנובמבר 2017, אבל עבור רבים מדובר במעט מדיי, ומאוחר מדיי. השרה שקד ויושב ראש הלשכה נווה מודים בהודעתם המשותפת שהבחינה הנוכחית לא משקפת את היכולת המשפטית של הנבחן. ההודעה יצאה שבועיים אחרי מבחן נובמבר 2016, שהיה בלתי הוגן ועם שיא נכשלים. אין זה מקרה שהודעה זו פורסמה ביום שבו המתמחים ערכו מפגן כוח ראשון נגד הבחינה בהפגנה מול הלשכה בתל אביב.


השינוי במתכונת הבחינה היה צעד אשר תוכנן לחודש מאי 2016, בהודעת נווה ושקד אין כל חידוש של ממש אלא דחיה בלבד. חשוב להדגיש שלנפגעי הבחינה האחרונה ונבחני מועד מאי 2017, השינוי הזה בבחינת כוסות רוח למת. אנחנו קוראים לנווה ולשקד שלקחו אחריות על הכשלים בבחינה האחרונה, לקיים בחינה חוזרת והוגנת תוך שישים יום, אשר תשקף את הידע האמיתי של הנבחנים בנובמבר 2016."