מחאת המתמחים 2016: מתמחים וסטודנטים נלחמים על עתיד הרפואה בישראל

31/7/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (3,446 צפיות)

מחאתם של המתמחים לרפואה נמשכת זה זמן רב, בתקווה להביא לשינוי במצב בבתי החולים בארץ. בסוף השבוע האחרון לקחו צעד קדימה והקימו אוהל מחאה שפעל למשך 26 שעות, כאורכה של תורנות בהתמחות, שם הם דרשו ממקבלי ההחלטות לפעול להוספת תקנים. סטודנטים וסטאז'רים רבים הגיעו ונרתמו למאבק על עתיד המקצוע. מה חושבים מי שיהיו הדור הבא של המתמחים בישראל על המצב? והאם השינוי קרוב?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


רופא עייף הוא רופא מסוכן: מחאת המתמחים והסטודנטים לרפואה לקיצור שעות התורנות


כולנו מכירים את המצב בבתי החולים. עומס רב, רופאים עייפים ומחסור בכוח אדם משפיעים על השירות שאנו החולים מקבלים כשאנו מגיעים לחדר המיון. "זה קשה מנשוא. מתמחים נדרשים לקבל החלטות הרות גורל, החלטות של חיים ומוות. בשעה ה - 26 לתורנות שיקול הדעת נפגם ורמת הצלילות היא לא כמו בתחילתה." מספרת טליה יעקבי פולישוק, מתמחה בביה"ח וולפסון, ומספקת מבט מבפנים על התורנות הממושכת. "זה משפיע מאוד גם על החיים האישיים. אני קמה בבוקר, הולכת לתורנות שנמשכת לעתים אפילו יותר מ - 26 שעות ללא שינה, חוזרת הביתה, ישנה שעתיים, הולכת לקחת את הילדים שלי מהגן וממשיכה למשרה שנייה, האימהות. אני עייפה כל הזמן, אני עושה כמיטב יכולתי להיות הכי ערנית ומתפקדת עם הילדים, אבל זה קשה מאוד."


טליה לא לבד. מתמחים לרפואה בכל רחבי הארץ מדווחים ששעות ההתמחות הארוכות גורמות לכך שהם לא מצליחים להעניק את הטיפול האיכותי שהיו רוצים לספק במחלקות ובחדרי המיון. "יש מחקרים רבים שמצביעים על השפעת חוסר שעות שינה על התפקוד הקוגניטיבי. כך למשל, לפני שנהג משאית עולה לכביש הוא חייב לישון לפחות שש שעות, אחרת יש סכנת חיים לאחרים על הכביש. לרופא, שמבצע פעולות מוכנות לא פחות, אין את החוק הזה שמגן עליו ועל המטופלים שלו. נוצר סיכוי הרבה יותר גבוה לטעויות." היא מוסיפה.


כתוצאה מהמצב הקשה והמתמשך, החליטו המתמחים לקום ולעשות מעשה ולפני כחודשיים יצאו למאבק ציבורי שמטרתו להביא לקיצור התורנויות. ביום חמישי האחרון (28 ביולי) הקימו אוהל מחאה בכיכר רבין בתל אביב. האוהל פעל למשך 26 שעות רצופות, לפי אורכה של תורנות בהתמחות בבית החולים. באוהל קיימו הרצאות ופעילויות לציבור הרחב בנושאים כמו סרטן ותזונה, ובעיקר קראו לאנשים לתמוך במאבקם.


ד"ר אראל בוצ'ינסקי, יושב ראש ארגון המתמחים מרשם שמוביל את המאבק, ומתמחה בעצמו בבית החולים מאיר, ציין שהמתמחים לא מתכוונים להתעלם מכך שמערכת הבריאות בארץ נמצאת בקריסה. לדבריו, טיפול רפואי הולם זאת זכות בסיסית של כל אזרחי ישראל, וכי הם ממשיכים להיאבק עד שהתורנויות יקוצרו ויוספו תקנים.


"מערכת הבריאות היום משוועת לעוד תקנים. קרוב לאלף תקנים שהובטחו לנו לא מומשו," אומרת טליה. הסיבות לכך, לדעתה, נוגעות בסדרי עדיפויות של מקבלי ההחלטות בנוגע להעברת הכספים למערכת הבריאות. "בתפיסת העולם שלנו, חינוך ובריאות הם שני הדברים שצריכים להיות בראש סדר העדיפויות."


כחלק ממחאתם הם פועלים להגשת עתירה לבג"ץ להסדרת חוקי העבודה שנוגעים להתמחות. "אנחנו שואפים שחוק שעות העבודה והמנוחה יחול גם על התורנות, כדי שתחשב כעבודה. אנו רוצים לאפשר למתמחים לישון בלילה, כמו בכל עבודה אחרת במשק." מסבירה טליה. "אני חושבת שהבעיה הגדולה היא לא איך המצב משפיע על איכות החיים שלי כמתמחה, אלא כיצד זה משפיע על מערכת הבריאות הישראלית. חולה שמגיע למיון באמצע הלילה מקבל רופא עייף, שיכולת קבלת ההחלטות שלו פגומה."


"סטודנטים באים מכל הלב ללימודים, אבל לא יודעים אם יצליחו להתמודד"


לא רק מתמחים נרתמו למאבק, אלא גם הסטודנטים לרפואה, מי שבעוד מספר שנים יהיו דור המתמחים הבא. עשרות סטודנטים ממוסדות הלימוד השנים הגיעו לאוהל המחאה, על חשבון לימודים ולמידה למבחנים, והביעו את תמיכתם.


אחת מהם היא מאיה, סטודנטית שמסיימת את השנה הראשונה ללימודי הרפואה בטכניון, שהצטרפה לאחרונה למאבק של ארגון מרשם והגיעה כל הדרך מחיפה כדי לקדם את המטרה. היא מציינת שבין הסטודנטים לרפואה יש תמיכה גדולה מאוד למאבק המתמחים, "לאט לאט יש הבנה בקרב הסטודנטים שהמאבק הזה נוגע גם אלינו. מי שנמצא עכשיו בהתמחות לא יזכה לראות שינוי או שיפור בתנאים. קיצור שעות התורנות הוא משהו שיקרה בהדרגה, על פני השנים הקרובות. צריך לנצל את ההזדמנות כשהיא מתרחשת."


מאיה מציינת שסטודנטים רבים נמצאים בדילמה לא פשוטה, מצד אחד הם באים עם אהבה גדולה למקצוע ומצד שני מודעים למצב הרפואה הנוכחי. "קשה להפריד בין שני הדברים. איכות הטיפול שניתן לחולים קשורה קשר ישיר לתנאי ההעסקה. אנחנו עושים את זה מכל הלב, מתוך רצון להיות רופאים ולתת לאחרים, אבל כדי לעשות את זה טוב אנחנו רוצים גם שיהיו לנו תנאים טובים. זה בא ביחד, אי אפשר לתת את השירות הטוב אבל מצד שני לסבול מתת תנאים בתעסוקה."


היא אומרת שהיא רואה שהמצב משפיע על צעירים רבים שמתלבטים אם ללכת להגשים את החלום וללמוד רפואה. "אנשים לא יודעים אם יצליחו להתמודד, בעיקר מי שאין להם תמיכה כלכלית של ההורים. הידיעה המדאיגה היא שלא רק ששבע שנים אנחנו צריכים לתמוך בעצמנו ולכלכל את עצמנו במהלך הלימודים, אלא גם שאחר כך לא נהיה מסוגלים להחזיר את ההשקעה ולחיות כמו בני אדם. זה מתסכל וזה גורם לאנשים להתלבט."


מתן פרידמן, סטודנט בשנה הרביעית ללימודי רפואה באוניברסיטת תל-אביב ויו"ר אגודת הסטודנטים מסכים עם דבריה. "סטודנטים בשנים הראשונות ללימודים יושבים בכיתה ולומדים לימודים פחות קליניים אבל ככל שנחשפים יותר ויותר לפן המעשי זה מטריד יותר. אנחנו רוצים לעסוק במקצוע שאנחנו אוהבים ובאים אליו מתוך אהבה אמיתית, אבל אנו רואים יותר ויותר את המצוקות בהן נמצא הענף. לכן רואים יותר ויותר סטודנטים שתורמים ומעורבים במאבק."


מאיה נוגעת בנקודה חשובה נוספת לסטודנטים, והיא היעדר מקומות תעסוקה לבוגרים הטריים. "אין לנו מקום להתמחויות, יש סטודנטים שמסיימים שבע שנות לימודים ומוצאים את עצמם מובטלים. מלבד זאת, יש מספר מקומות מזערי לתעסוקה ברפואה בארץ. אנשים טובים נאלצים לטוס ללמוד רפואה בחו"ל ולשלם על כך הון."


"אנחנו שמים דגש גדול על נושא התקנים לבוגרים. בסופו של דבר, מרשם מייצגים את המתמחים ועושים עבודה מעולה, אנחנו רוצים לראות גם דאגה לסטודנטים, דור המתמחים הבא. אנחנו רואים שכל שנה מתווספים עוד ועוד בוגרים למאגר הרופאים בישראל, אבל התקינה לא השתנתה. אנשים יושבים בבית ומחכים לעבודה, למרות שהם רוצים מאוד לעבוד." מוסיף מתן.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


"הציבור מאוד רוצה את השינוי הזה"


המתמחים והסטודנטים מציינים שהם מאמינים במאבק שלהם וחושבים שהשינוי קרוב. חלק מכך תלוי לדבריהם בתמיכה האדירה שהם זוכים לה מצד הציבור. כך למשל, קמפיין ההד סטארט שהקימו לגיוס כספים הצליח לאסוף תוך מספר ימים סכום של יותר מ - 230 אלף שקלים. הם מציינים שהם מקבלים תגובות אוהדות מאוד, גם בקרב מי שהגיעו לאוהל המחאה וגם ברשתות החברתיות.
"הציבור מאוד רוצה את השינוי הזה, ומאוד מעוניין לעזור לרופאים ולמתמחים. המאבק העיקרי הוא בסופו של דבר על כסף. כדי להשיג אותו צריך ליצור לחץ. אם לא נדרוש, אף אחד לא יעשה את השינוי בשבילנו." אומרת מאיה.


"עכשיו הכדור במגרש של כחלון. זה עניין כספי, שר הבריאות איתנו." מוסיפה טליה. "אנחנו מקבלים תמיכה מכל הקשת הפוליטית. היינו בישיבה בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת וזכינו לתמיכה גורפת. עכשיו נשאר לתרגם את זה לכסף, כלומר לתקנים וזה דורש הפעלת לחץ על משרד האוצר."


ונראה שללחץ הזה יש תוצאות גם בשטח. לאוהל המחאה הגיעו חברי כנסת רבים ובכירים נוספים כמו ראש עיריית תל אביב. מתן מציין לדוגמא את ח"כ יהודה גליק (מפלגת הליכוד) שהביע את תמיכתו במאבק. "הוא סיפר כמה הוא מעריך את הרופאים, אחרי שראה את התנאים הקשים בהם הם עובדים. הוא היה בדרך להרצאה ומתוך הבנה של חשיבות העניין עצר בדרך, חיזק את ידם של המוחים והמשיך לדרכו. זאת עדות לכמה לפעולות שלנו יש הד. הוא ניכר לאו דווקא אצל מקבלי ההחלטות אלא אצל כולם, שמבינים שזה מאבק חשוב מאוד."