מחקר חדש חושף: סטודנטיות יפות מקבלות ציונים גבוהים יותר במבחנים

11/1/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (2,890 צפיות)

מחקר שערכו שני חוקרים אמריקאים העלה מסקנות מפתיעות: סטודנטיות בעלות מראה חיצוני מעל הממוצע קיבלו ציונים גבוהים יותר מחברותיהן ה"ממוצעות" ביופיין לספסל הלימודים. האם באמת יש קשר בין יופי להישגים? מסתבר שמאחורי תוצאות הניסוי עומדת תופעה מדאיגה ביותר.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מה הקשר בין מראה חיצוני לציונים? חוקרים גילו שיופי יכול לעזור לכם בלימודים


כולנו שמענו פעם את הבדיחה הידועה, לפיה אלו מאיתנו שהתברכו במראה חיצוני מרשים לא תמיד צריכים גם להיות חכמים כדי להשיג את מבוקשנו בחיים. מחקר אמריקאי חדש מצביע על כך שאולי יש שמץ של אמת בבדיחה הזאת. המחקר מעורר הדאגה הזה קשור לנושא שחשוב מאוד לציבור הסטודנטים: ציונים במבחנים. האם ייתכן שסטודנטים יפים מקבלים ציונים גבוהים יותר בבחינות להם, בהשוואה לחברים שנראים פחות טוב? ומה יכולה להיות הסיבה לכך?


לימודי יופי?


מאחורי המחקר עומדים שני פרופסורים לכלכלה מאוניברסיטת "מטרופוליטן סטייט" (Metropolitan State University) שבדנבר, קולורדו בשם פרופ' ריי הרננדז - ג'וליאן ופרופ' כריסטינה פיטרס. לפי תגליותיהם, סטודנטיות שנראות טוב משיגות ציונים גבוהים יותר במבחנים לעומת תלמידות שמתאפיינות במראה חיצוני "ממוצע ומטה" ובהמשך החיים גם זוכות למשכורות גבוהות יותר מהן. תגלית נוספת ומעט מפתיעה: נתוני ההצלחה הללו תקפים רק לסטודנטיות נשים ולא לסטודנטים גברים.


במסגרת המחקר, החוקרים השוו בין ציונים שקיבלו סטודנטים וסטודנטיות בקורסים רגילים לבין הציונים שלהם בכיתה מקוונת, בה המרצים לא יכלו לראות את פניהם. את המחקר ערכו לאורך כחמש שנים באוניברסיטה הציבורית, שמקבלת מגוון רחב של סטודנטים ושבה הגיל הממוצע לסטודנט הוא כ - 28 שנים.


בתחילת התהליך, ביקשו החוקרים מקבוצת אנשים להתבונן בתמונות הסטודנטים ולדרג את המראה החיצוני שלהם בציון שנע בין 1 ל - 10. אנשים אלה היו חיצוניים לאוניברסיטה ולא הכירו את הסטודנטים הנבחנים. לאחר מכן חולקו הסטודנטים לשלוש קבוצות: בעלי מראה ממוצע, בעלי מראה מעל לממוצע ובעלי מראה חיצוני מתחת לממוצע. בשלב שני, אספו החוקרים כ - 168,000 ציונים שקיבלו הסטודנטים במבחני גמר.


מדוע קיבלו הסטודנטיות היפות ציונים גבוהים יותר מהאחרות?


תוצאות המחקר הזה מעלות מסקנות מעט מדאיגות. החוקרים גילו שהסטודנטיות שלהן מראה "מתחת לממוצע" קיבלו ציונים נמוכים יותר בהשוואה לחברותיהן היפות לספסל הלימודים. פער הציונים הזה נעלם בקורסים המקוונים, בהם כמובן אין למראה החיצוני כל השפעה. משמעות הדברים היא שסטודנטיות זכו לניקוד גבוה על סמך המראה שלהן. זאת כמובן, בניגוד למצב הנכון וההגיוני, בו ציונים אמורים לשקף את ההישגים האקדמיים של הנבחנים ולא את הנתונים החיצוניים שלהם.


החוקרים ציינו שהמרצים שבדקו את המבחנים היו גברים ונשים כאחד. אחד התוצאות המעניינות בניסוי היא שציוניהם של הגברים בכיתה לא השתנו בין הכיתה הרגילה למקוונת. כלומר, בקרב הסטודנטים אין קשר בין מראה חיצוני לבין ציון, אלא רק אצל הסטודנטיות.


נקודה מטרידה במחקר היא שלא רק העובדה שהסטודנטיות היפות קיבלו ציונים גבוהים מהממוצע, אלא גם שהסטודנטיות שנראו הכי פחות טוב קיבלו את הציונים הנמוכים ביותר בכיתה. האם משמעות הדבר היא שהן "נענשו" על כך שהן לא עומדות בסטנדרט היופי המקובל, מה שהתבטא בסופו של דבר בגיליון הציונים שלהן?


מה יכולה להיות הסיבה לתופעה? לדעת החוקרים, ייתכנו מספר גורמים למצב. ייתכן, שהמרצים השקיעו מאמצים גדולים יותר בסטודנטים היפים וסייעו להם יותר בלימודים, מה שהביא בסופו של דבר לכך שהם קיבלו ציונים גבוהים יותר. הסבר אחר הוא שלמרות שכל הסטודנטים בכיתה הגיעו להישגים זהים בבחינה, המרצים פשוט העניקו ציון גבוה יותר לסטודנטים שנראים טוב.


"האם המרצים השקיעו יותר בסטודנטים היפים וסייעו להם ללמוד, מה שהביא לציונים גבוהים יותר? או שאולי הם פשוט נתנו ציונים גבוהים יותר לסטודנטים שנראו טוב יותר, למרות שקיבלו הישגים זהים לאלו שנראו פחות טוב?" הסביר פרופ' הרננדז - ג'וליאן. "התשובה הסבירה היא, בהתחשב בהבנתנו את תופעת האפליה, ששני הגורמים הללו השפיעו על המרצים."

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


תופעה מעוררת דאגה


הפרופסור המשיך וציין שתוצאות המחקר הן "מעוררות דאגה" ואמר שחשוב מאוד לשים סוף לבעיה הזו. אחת הדרכים לעשות זאת, לדבריו, היא להשתמש במנגנוני פיקוח וענישה בהם משתמשים במקרים אחרים של אפליה בחברה שלנו, ולהחיל אותם על מוסדות ההשכלה הגבוהה.


האם תופעת האפליה הזו ממשיכה גם אחרי היציאה משערי האוניברסיטה בסיום התואר? ידועים מספר מחקרים שהצביעו על כך שמראה חיצוני מרשים יכול לספק גם יתרון בשוק העבודה. הדבר לא בהכרח אומר שנשים יפות זוכות למשכורות גבוהות יותר מאלו של נשים יפות פחות, אך כבר הוכח בעבר שנשים יפות, בעלות נתונים מקצועיים ממוצעים, יכולות להצליח יותר בראיונות עבודה ממועמדות "ממוצעות".


המחקר הזה אמנם בוצע רק במוסד אחד, אך אי אפשר שלא לתהות אם התוצאות הללו יכולות לחזור על עצמן גם במכללות אחרות. אנחנו מקווים מאוד שלא, ושהציונים שסטודנטים מקבלים קשורים להתמדה ולהשקעה שלהם, ולא למראה חיצוני.