האוניברסיטה של העתיד? באוניברסיטת מינרווה מגדירים מחדש את האקדמיה

21/9/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (6,121 צפיות)

דמיינו מוסד אקדמי שבו אין הרצאות, אין מבחנים ושבו הסטודנטים גרים ביחד במדינות שונות ברחבי העולם. אוניברסיטת מינרווה החדשה הוקמה כדי לממש את הרעיון הזה, עם המטרה הגדולה של שינוי פני ההשכלה הגבוהה. האם זה עובד בשטח? דיברנו עם סטודנט שטוען שכן ונהנה מכל רגע.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


לומדים אחרת: האוניברסיטה הבין לאומית שמשנה את הכללים


בדרך כלל, הלימודים האקדמיים נראים פחות או יותר אותו הדבר: הרצאות, תרגילים, עבודות ומבחנים ובילוי עם חברים. אבל מה אם הייתם יכולים ללמוד באווירה אחרת לגמרי, בלי הרצאות, מבחנים ואפילו בלי קמפוס קבוע? בשביל סטודנטים באוניברסיטת מינרווה (Minerva) החיים בקמפוס הם חוויה ממש לא שגרתית, אלא מסע ברחבי העולם, בו הם פוגשים חברים, מכירים תרבויות, וכן, גם לומדים. שוחחנו עם אור סגל, סטודנט שלומד במינרווה, על הלימודי והחיים באחת האוניברסיטאות היותר מיוחדות שיצא לכם להכיר.


העולם הוא קמפוס: משנים את ההשכלה הגבוהה


מינרווה היא אוניברסיטה בין לאומית, ששמה לה למטרה לשנות את עולם הלימודים כמו שאנחנו מכירים אותו כיום. כל סמסטר נלמד בעיר שונה בעולם, כשהשנה הראשונה מתקיימת בסאן פרנסיסקו ולאחר מכן עוברים לערים כמו ברלין, בואנוס איירס, לונדון, סיאול בירת קוריאה הדרומית ובנגאלור שבהודו. הסטודנטים עצמם מגיעים מיותר מ - 40 מדינות בעולם, שכוללות את ארה"ב, שבדיה, ניגריה, סין וכמובן ישראל.


במינרווה יש חמש פקולטות: מדעי הטבע, מדעי החברה, מדעי המחשב, אמנויות ומדעי הרוח ומנהל עסקים, שמתוכן ניתן לבחור מגוון צירופי מקצועות. עם זאת, העיקר במינרווה הוא לא רק מה לומדים, אלא בעיקר איך לומדים. בין היתר, אין הרצאות, והשיעורים מתקיימים בסמינרים און ליין בקבוצות קטנות. המוסד עצמו מתבסס על שינוי תפישה של ההשכלה הגבוהה ולכן גם כל דרכי הלימוד שלו שונות. התכנית המיוחדת באה, לטענת האוניברסיטה, כדי להכיר לסטודנטים מגוון תרבויות ולשנות גם את הדרך שבה הם לומדים וחושבים.


הזדמנות שקשה לסרב לה: איך עוזבים הכל ועוברים ללמוד בחו"ל?


לפני כשבועיים, החל את דרכו המחזור השני של מינרווה. בשל העובדה שהמחזור הראשון היה 'פיילוט' וכלל רק כ - 30 סטודנטים, תלמידי המחזור הראשון מחכים שנה, ואז יצטרפו למחזור הנוכחי לשנה השנייה בברלין, כך שכעת יש להם שנה חופשית. אור סגל הוא סטודנט במחזור הראשון של מינרווה שהחל את דרכו בשנה שעברה.


על מינרווה שמע אור במקרה ומיד התעניין. בתור מי שכבר השלים תואר ראשון בארץ, הוא ראה במינרווה הזדמנות שקשה לסרב לה, למרות ההחלטה המורכבת על לימודים בחו"ל. "אני אישית למדתי כבר ביולוגיה ופיזיקה באוניברסיטת תל-אביב. אני חושב שזו אוניברסיטה אדירה, היו לי חברים נהדרים והיה לי מאוד כיף, הלימודים עצמם היו מאוד מעניינים, אבל כששמעתי על מינרווה הכל נשמע לי הרבה יותר מעניין," הוא מתאר. "העובדה שמטיילים בעולם היא גם דבר שמאוד קרץ לי. ללמוד בחו"ל זה משהו שלא חשבתי עליו לפני כן, זו הייתה החלטה מאוד לא פשוטה, אבל בסופו של דבר החלטתי שההזדמנות הזאת שווה."


אור החליט להגיש מועמדות ליוזמה החדשה הזו והתקבל. לאחר שנה ראשונה בסאן פרנסיסקו, שהיא כללית ובה לומדים מגוון של מקצועות, הוא צריך לבחור מסלול התמחות. הוא עדיין מתלבט, אך חושב לבחור בלימודי ביולוגיה בשילוב לימודי מנהל עסקים.


'צמאים ללמוד אחד מהשני': לומדים אחרת


אז איך נראה יום של סטודנט באוניברסיטה המיוחדת הזו? בשעות הבוקר, הלימודים נראים כמעט כמו יום של סטודנט רגיל, בדגש על כמעט. "העניין הוא שהשיעורים הם אונליין ואפשר לעשות אותם בכל מקום." מספר אור. "אני אמנם יושב ומדבר עם כמה סטודנטים באותו זמן, אבל אני יכול לעשות זאת מכל מקום שבו אני נמצא, זה יכול להיות בחדר שלי, בבתי קפה, אפילו בערים אחרות."


המשך היום מתרכז בעבודה עצמאית של הסטודנטים, מתוך אמונה של האוניברסיטה שאת המידע הבסיסי הם צריכים ללמד את עצמם. "הם מפנים אותנו לחומר ונותנים לנו את כל הכלים שצריך, אבל בסוף יש הרבה מאוד עבודה עצמית, הרבה פעמים בקבוצות, כי אני גר עם האנשים שאני לומד איתם יחד במעונות. בדרך כלל אני יושב ללמוד עם חברים."


"אחר הצהרים והערב מתפנה לפעילויות נוספות, שהן מעבר לשעות הלימודים ואלה דברים שמאוד משתנים." הוא ממשיך. "זה יכול להיות פגישות עם חברות גדולות בעולם, כמו פייסבוק וגוגל, או מפגשים עם אנשי אמנות. למשל, פגשנו את מי שמובילים את בית האופרה של סאן פרנסיסקו. זה גם יכול להיות דברים שאנחנו בתור סטודנטים עושים בעצמנו, ממשחק כדורגל ועד סתם מפגש עם חברים במעונות."


אור מתאר שהחיים עם סטודנטים ממדינות רבות כל כך הם מעניינים מאוד וכולם מסתדרים ביניהם מצוין. "במינרווה מאוד מגוון, כולם מאוד מודעים לגלובליות. כולם מאוד צמאים ללמוד אחד מהשני, אחד מהתרבות של השני. מבשלים אחד לשני אוכל, מספרים אחד לשני על החוויות התרבותיות שלהם, פשוט לומדים המון וזה מאוד מעניין."

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


מפרויקט גמר - למשרדי ויקיפדיה העולמית


בתור מי שלמד כבר באוניברסיטה 'רגילה' וכעת לומד במוסד לא שגרתי כמו מינרווה, סגל טוען שהרוויח משהו מהלימודים, שאותו לא יכול היה לקבל במקום אחר. הוא מספר שפן חשוב בלימודים הוא ההיבט הפרקטי שלהם והתפישה שהשיעורים בכיתה צריכים גם להתבטא במעשים. בתור התחלה, בסוף השנה אין מבחנים, אלא פרויקטים מעשיים.


הוא בוחר להדגים זאת דרך החוויות שלו מהשנה הראשונה, שהובילו לתוצאות מפתיעות למדיי לסטודנטים בתחילת הדרך. "בפרויקט שלי ושל חברים שלי, הצענו הצעה לארגון ללא מטרות רווח, שהמטרה שלה היא לקחת את ויקיפדיה וליצור ממנה מערכת תומכת למידה הרבה יותר ממה שהיא היום. באופן מקרי לחלוטין, הייתה לנו באותו שבוע שיחה עם מנכ"לית ויקיפדיה העולמית. ברגע שבמינרווה הבינו את הקישור הזה, הם מאוד רצו שנציג לה את הרעיון שלנו. סיפרנו לה על הרעיון, במצגת של כ - 20 דקות, היא מאוד התלהבה והזמינה אותנו לדבר גם במשרדים של ויקיפדיה ובאמת דיברנו שם עם כל הצוות, מה שהיה חוויה מדהימה. זה משהו שחד משמעית אני לא רואה מצב שקורה לי באוניברסיטה 'רגילה'." אם אלו ההישגים אליהם מגיעים בפרויקט הגמר של השנה הראשונה, נשאר לנו רק לצפות ולראות לאן יגיעו הסטודנטים בהמשך הדרך. מה שבטוח, הם שואפים גבוה.