מדוושים בעלייה: סטודנטים הקימו פרויקט יזמות לקידום נוער דרך רכיבה על אופניים

27/8/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (3,073 צפיות)

כמעט לכולנו יש בבית זוג אופניים שניצב ללא שימוש. יוזמה של קבוצת סטודנטים שואפת לתת אופניים לכאלו שאין להם ובדרך גם לקרב בין בני נוער מרחבי הארץ. הפרויקט "רובין הוד על אופניים", שהתחיל את דרכו בכלל כעבודת סמינריון, לוקח מהעשירים ומעביר לנזקקים, בעזרתם של כמה אנשים טובים באמצע הדרך.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מתגלגלים מהסמינר לשטח: מיזם סטודנטיאלי מקדם בני נוער בסיכון דרך רכיבה על אופניים


בדרך כלל, עבודת הסמינריון מסתכמת במחקר ובכתיבה עיוניים. שלושה סטודנטים מהמרכז האקדמי רופין החליטו לקחת את הסמינר שלהם צעד אחד קדימה והפכו אותו ליוזמה חברתית לקידום ולהעצמה של נוער בסיכון. הפרויקט, שעונה לשם היצירתי "רובין הוד על אופניים", מקשר בין נערים ונערות מכל שכבות האוכלוסייה, דרך הרכיבה. בינתיים התכנית כבר "מתגלגלת" בכל הכוח וצפויה להתרחב לכל הארץ.


לא מסתפקים בהגשת עבודה - מקימים את היוזמה לתחיה


את פרויקט "רובין הוד על אופניים" יזמו שלושה סטודנטים, צחי ערוסי, ארז שוורץ ו - טל בן צור, שלומדים במסלול BA למנהלים ברופין ומסיימים כעת את השנה השלישית. אל התכנית הם הגיעו דרך הסמינריון למעורבות חברתית, בו השתתפו במהלך לימודיהם. מדובר בסמינר בו מפתחים עסקים חברתיים ומיזמים עם אוריינטציה חברתית וקהילתית. השלושה החליטו לא להסתפק רק בהגשת העבודה ושמו להם למטרה ליישם את הפרויקט בשטח, באופן מעשי.


הפרויקט עצמו בא לחבר בני נוער בתיכונים מאזורים מוחלשים ו'חזקים' יותר בארץ, וסובב כולו סביב האופניים. התכנית כוללת איסוף, שיפוץ ומסירה של אופניים משומשים וגם פעילויות רכיבה ולמידה משותפות של התלמידים. כדי להקים את התכנית לתחיה, הם גייסו חנות אופניים שתסייע למיזם ותעזור לשפץ ולתחזק את האופניים שייאספו. במקביל הם גם יזמו פגישות עם בכירים בעיריית ירושלים, שסייעו להם לקבל מימון לפרויקט וגם למצוא מדריכי רכיבה שילוו אותו.


הפעילות עצמה התחילה בחודש יולי השנה בעיר ירושלים, עם כ - 20 חניכים של "אחרי מנחם" בקריית מנחם. בני הנוער נרתמו ואספו עשרים זוגות של אופני שטח, ששופצו בחנות המלווה, ואז יצאו לפעילויות רכיבה בהדרכה של מדריכי אופניים מקצועיים.


לוקחים מהעשירים, נותנים לעניים ובדרך מגשרים על פערים


את השם הייחודי של המיזם שאלו הסטודנטים מהגיבור העממי האנגלי המוכר לכולנו, רובין הוד, שנהג לקחת מהעשירים כדי להעניק לעניים. "חשבנו איך נשיג אופניים, וראינו שהרעיון של לקחת ממי שיש ולהעביר למי שאין, מתאים בול ליוזמה חברתית. ומי אם לא רובין הוד בכבודו ובעצמו קפץ לנגד עינינו." הם מספרים.


הם בחרו להתרכז בפעילות דווקא באופניים, לאחר שחשבו יחד עם דרך יצירתית לגשר על פערים וליצור חיבור בין שכבות שונות באוכלוסייה. "ספורט הוא תמיד חיבור מהיר וחזק, שמגשר על שפות, מוצא וגיל" הם מתארים. "לאחר מחשבה, הגענו לאופניים, שזהו ספורט שיכול לחבר יופי. באופניים יש המון אלמנטים של בטחון, הישגיות, מטרות, עבודה קשה, מאמץ, סיפוק, תחרותיות ועניין."


במהלך שלבי התכנון הם הבינו כי למשפחות רבות יש זוגות אופניים במצב טוב שאינן בשימוש, בזמן שבבתים אחרים ישנם ילדים שרוצים מאוד לרכב על אופניים אך אינם יכולים לממן את הרכישה. כך הם החליטו ליצור שיתוף פעולה שיוכל להעניק את האופניים לבני הנוער ותוך כדי כך גם ליצור חיבור משמעותי בין הנערים מהשכבות השונות בחברה, כשעל הדרך גם עוזרים לשמור על הסביבה דרך שימוש חוזר.


מרחיבים את הפרויקט ומחפשים את רובין הוד של המאה ה - 21


"הנוער מאוד נרגש, מעצם החוויה של רכיבה ומעצם הטיפול באופניים" מדווחים היזמים על תגובת הנערים לתכנית עד כה. "למען האמת, הם עדיין לא יודעים שהאופניים עליהם הם רוכבים, יוענקו להם במתנה בהמשך. חשבנו לא להעניק אותם כך סתם, אלא לאחר הישג ומאמץ מסוים."


כרגע, הפרויקט מובל על ידי שלושת היזמים, שעוסקים בהקמה ובמעטפת שלו והם בוחנים בימים אלה יישום שלו במסגרות נוספות בארץ, כחלק מתכנית 'מחויבות אישית' שמבצעים בני נוער בבתי הספר. את התכנית הם בנו בצורת 'טמפלייט' (תבנית), שניתן לשכפל וליישום במקומות שונים בארץ. כך, החל משנת הלימודים הבאה הם שואפים להתחיל מופעים חדשים לתכנית, כשלכל מופע יהיה מנהל פרויקט, שיכול להיות סטודנט או מתנדב שיוביל את הקבוצה ויטפל בכל מה שכרוך בה.


"החזון הגדול הוא שיקומו עוד ועוד קבוצות ברחבי העיר ירושלים בפרט וברחבי הארץ בכלל, אשר יחברו יחד לקידום הנוער בישראל," הם מתארים. "נשמח למעיין 'מתנדבי זכיינות' שייקחו על עצמם להיות רובין הוד של המאה העשרים ואחת ויקימו קבוצות נוספות ברחבי הארץ."

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


אנשים טובים באמצע הדרך - על יזמות, עסקים ונתינה


הסטודנטים מדווחים שהם בהחלט למדו המון במהלך התהליך, אפילו מעבר למה שציפו ממנו בתחילת הדרך. "למדנו בכלל על המושג עסק חברתי. לא הכרנו את היכולת הזאת, של תרומה לקהילה ובאותו זמן להיות כלכליים ולא נתמכים." הם משתפים. "למדנו שבסוף זה אנשים, אנשים ושוב אנשים, ושיש הרבה אנשים טובים באמצע הדרך. אם מגיעים לצמתים הנכונים ולאנשים הנכונים הכול יותר פשוט."


העבודה המאומצת בשטח גם לימדה אותם דבר או שניים על יזמות עסקית באופן כללי. "כל יזם חייב להיות 'משוגע לדבר'" הם אומרים. "זה יכול להיות הרעיון המבריק ביותר, אבל גם אם יהיו המון שותפים שיעבדו ברמה גבוהה, ללא מנהיג המיזם ייפול בין הכיסאות."


"כל מי שרכב פעם על אופניים יודע שהחלק הקשה ביותר הוא הרכיבה בעליה." הם מסכמים את המסע הארוך שעברו, מהרעיון התיאורטי בסמינר ועד לפרויקט החשוב שהם מפעילים היום. "אנחנו מדוושים כרגע בעליה, סיבוב ועוד סיבוב, מטר ועוד מטר, השרירים כואבים ורועדים, כאשר אנו מתקרבים לשיא הגובה. אחרי שנגיע יהיו מישורים וירידות ושוב עליות, אבל אנו כבר נהיה בקצב ונמשוך אחרינו עוד רוכבים רבים, הן חניכים הן מדריכים, מובילים ואחראים שיצטרפו למסע של רובין הוד על אופניים."