נשארים בחיים בתקופת המבחנים

11/6/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (11,420 צפיות)

תקופת המבחנים הקרובה גורמת גם לכם לסיוטים? אם גם אתם מוצאים את עצמכם מיואשים מול הסיכומים, בטח תשמחו לדעת שיש כמה פעולות קלות שיכולות לעזור. הרבה סטודנטים אולי לא יודעים, אבל דווקא הדברים הקטנים הם אלה שעושים את ההבדל ויכולים לפעמים לעזור יותר ממרקרים ומחרישה של סיכומים.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


איך לשרוד את תקופת המבחנים ולהישאר שפויים

 

תקופות מבחנים יכולות להביא אותנו למצבים קיצוניים. רק השבוע התפרסמה באינטרנט ידיעה על תקרית במכללה בריטית, בה שריפה פרצה בקמפוס בדיוק בזמן הבחינות. שירותי הכיבוי המקומיים חושדים כי מדובר בהצתה מכוונת. האם התלמידים ניסו לדחות את הקץ, ולהרוויח עוד כמה ימים ללמוד? בסין, האוניברסיטאות לקחו צעד קדימה בניסיון למנוע העתקות במבחנים. משרד החינוך הסיני הציב השבוע מזל"טים שריחפו מעל כיתות הלימוד במטרה לאתר את הסטודנטים פורעי החוק, שיכולים אפילו להיענש במאסר. הסטודנטים הסינים ידועים כמתוחכמים במיוחד כשזה מגיע להעתקות, החל מאוזניות נסתרות ועד לעטים משוכללים שמצלמים את השאלות במבחן.


נראה שהתקופה הלחוצה של שנת הלימודים, הבחינות של סמסטר ב', מוציאות את הרע מכולנו. אבל האם באמת חייבים לאבד את השפיות? מה אנחנו הסטודנטים עושים לא נכון? האם נגזר על כולנו להשתגע בזמן תקופת הבחינות? מסתבר שיש כמה צעדים דיי פשוטים שיכולים להפוך את הלמידה לקצת יותר קלה ומסודרת, ואולי אפילו לעזור לנו לעבור בשלום את המבחנים.

 

סדר וארגון - או: ללמוד איך ללמוד


זה אולי לא נראה ככה, אבל מסתבר שדווקא לדברים הקטנים יש השפעה גדולה על שגרת הלמידה שלנו. סטודנטים עושים המון טעויות בדרך בה הם לומדים, אבל אל דאגה, יש דרכים דיי קלות לתקן את הבעיות האלה.


מנסים ללמוד הכל ברגע האחרון: הדחיינות האקדמית היא אחת הבעיות הנפוצות של סטודנטים, שחושבים שיצליחו לעבור על חומר של סמסטר שלם ביום אחד. האמת היא שגם אם תהפכו את החדר שלכם לספרייה, החומר לא יעבור מעצמו מהשולחן לתוך המוח שלכם, גם אם ממש תרצו.


עוברים על מה שהם כבר יודעים: במקרים רבים סטודנטים מוצאים עצמם "נתקעים" על חלק אחד בסיכום. אם אתם כבר יודעים את כל הדברים האלה - למה אתם ממשיכים לעבור עליהם? ומה אם פשוט תעברו על הדברים שאתם עדיין לא זוכרים? המעבר המחשבתי הזה יכול לחסוך לכם זמן יקר בלמידה ולהפוך אותה להרבה יותר אפקטיבית.


ממרקרים ללא מעצורים: הנה עוד טעות נפוצה שכולנו מכירים, ואולי אפילו חוטאים בה בעצמנו. הרבה סטודנטים ממרקרים פסקאות על גבי פסקאות בסיכומים, במקום באמת להבין ולזכור מה כתוב בהן. במקום לצבוע את הדפים בוורוד זוהר, נסו למצוא בכל קטע את הרעיון המרכזי שלו ואותו לסמן או להעתיק. ככה תתעסקו בעיקר ולא בטפל.

 

 

עושים סוף להסחות דעת - או: נא להתנהג בהתאם


מול הלמידה המשמימה, יש כל כך הרבה דברים שיכולים להפריע לנו להתרכז. ממים בפייסבוק, סרטונים ביוטיוב, הקבוצה הכיתתית בווטסאפ שקמה באורח פלא לתחייה. זה גם בדיוק הרגע המכריע לגלות מי המודח הבא באח הגדול או מה קרה בפרק החדש של משחקי הכס.


אם הסדר והארגון בדירה לא עשו את שלהם, יש עוד כמה דברים שאפשר לעשות כדי להימנע מהסחות דעת. למידה בספריה או בחדרי למידה בקמפוס יכולה לפעמים להיות אלטרנטיבה שקטה ורגועה לבית שכבר מתקשר אצלנו ישירות לחוסר יכולת להתרכז.


גם בתקופת המבחנים, "משנה מקום משנה מזל" הוא כלל שימושי. השתדלו לא לשבת באותו החלל זמן רב מדיי, מעבר בין חדרים יכול לעזור לגוון את הלמידה ולחלץ אתכם מתחושת מונוטוניות. כשאתם כבר יושבים שם, הגדירו לעצמכם מטרות ברורות לכל יום ונסו לעמוד בהן. עד כמה שזה קשה, כבו את הסמארטפון, התנתקו מהפייסבוק, ובקשו מהחברים שלא יתנו לכם להתקרב אליהם עד אחרי הבחינה. אתם תודו להם.

 

ספורט, שינה ותזונה בריאה - או: מה בין פילאטיס לציונים?


לפי מחקרים, פעילות ספורטיבית בהיקף של רק 20 דקות כל יום יכולה לשפר את יכולות הזיכרון שלנו. לכאורה אין קשר בין ריצה, פילאטיס או אימון לבין ציונים, אבל מסתבר שהפעילות הגופנית יכולה להוריד את רמות החרדה ולהגביר את האנרגיה שדרושה לישיבות חרישה ממושכות.


זה קצת מפתיע, אבל דווקא הפעולות הכי פשוטות, כמו אכילה ושינה, עושות את כל ההבדל בתקופת המבחנים. כמעט כל הסטודנטים עושים "לילה לבן" בתקווה שאולי עוד כמה שעות של בהייה בסיכומים יעזרו לנו לשרוד את המבחן. אבל דווקא החוסר בשינה יכול לעשות יותר נזק מתועלת - בעיות זיכרון, עצבנות, כאבי ראש וקשיי ריכוז הם רק חלק מתופעות הלוואי השליליות האלה.


בגזרת התזונה, יש כמה מאכלים שכדאי לנסות לשלב בתקופת המבחנים. מזונות על שמכילים נוגדי חמצון, פירות וירקות ועוד מאכלים טבעיים יכולים לעזור לכם להרגיש טוב יותר וכך גם ללמוד באופן יעיל יותר, כשעדיף להתחיל לאכול אותם כבר שבוע לפני תחילת המבחנים. על הג'אנק פוד שבדרך כלל מהווה חלק בלתי נפרד מהלמידה, מומלץ לוותר.

 

תחשבו גם על עצמכם - או: תן חיוך, הכל לטובה


זה אולי נראה בלתי אפשרי, אבל בעיקר בזמנים מלחיצים ועמוסים כמו תקופת המבחנים חשוב מאוד להקדיש כמה דקות לעצמנו. תוך כדי מרתון הלמידה, זכרו לפנות לעצמכם כמה דקות הפסקה. צפו בסרט או בסדרה אהובה, הקשיבו למוזיקה או צאו להיפגש עם חברים לכמה שעות (הם יהיו אסירי תודה על שהוצאתם אותם מהבית).


קצת זמן איכות בלי חרישה יכול לעזור לנו להירגע וזה גם פרק זמן מעולה לאפשר לחומר שעברנו עליו כל היום לשקוע ולהיקלט בזיכרון. כשתשבו שוב ללמוד אחרי שתחזרו, תהיו במצב רוח קצת יותר חיובי ותוכלו לגשת למשימה בכוחות מחודשים.


לפעמים זה נשמע כמו קשקושים הוליסטיים או משהו שיצא מסדנא להעצמה אישית, אבל מסתבר שלאופן שבו אנו חושבים יש השפעה על ההצלחה במילוי המטרות שאנחנו מציבים לעצמנו. מוטיבציה, כוח רצון וחשיבה חיובית יכולים לעזור לנו לצלוח את הימים הקשים של תקופת המבחנים. חשוב לזכור דאגות רק מבזבזות לנו את הזמן, מאטות אותנו בדרך להצלחה וגורמות לנו להתעלם מהמאמץ שהשקענו. גם אם לא זכרנו הכל, זה לא סוף העולם, ותמיד אפשר להיפגש שוב במועד ב'.