סטודנטים אוכלים בלימודים - ומורידים מחירים

26/3/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (3,996 צפיות)

סקר שערכנו לאחרונה חושף כי חלק מהסטודנטים אינם מרוצים מהקפיטריות במוסדות הלימוד. בדקנו את המגוון המוצע, ומצאנו אמנם מחירים גבוהים בחלק מהאוניברסיטאות, אך גם פעילות חברתית ערה של סטודנטים, שיעשו הכל כדי לזכות במחירי מזון הוגנים ובמבחר מנות שמתאימות לכולם.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


קפיטריות בקמפוס: מה מציעים? איפה משתלם?


סטודנטים אוכלים בלי "לאכול אותה"


עם תחילת סמסטר ב', הסטודנטים חוזרים במרץ לשגרת הלימודים. בין קריאת מאמרים, חיפושים בספרייה וישיבה בשיעורים (ובינינו, גם רביצה על הדשא), אי אפשר להתעלם מהצורך במזון ושתיה. סטודנטים נמצאים שעות רבות בקמפוס, ונעזרים בשירותי הקפיטריות והמסעדות. גם הקפה הוא מצרך יסוד בקרב סטודנטים, שממש חייבים אותו כדי לצלוח עוד שיעור.


עם זאת, סטודנטים רבים מוצאים שמחירי המזון והשתייה החמה בקפיטריות הם גבוהים. בעוד מרבית הסטודנטים נאבקים לסגור את החודש, כשזה מגיע לאוכל, מוצאים עצמם רבים מתקשים לעמוד בעלויות הגבוהות. נראה שמחאת יוקר המחייה ומהפכת ה"קפה בחמישה שקלים" טרם הגיעו לאקדמיה.


מסקר הסטודנטים הרשמי, שערכנו בקרב סטודנטים מרחבי הארץ, מצאנו שחלקם אינם מרוצים משירותי המזון בקמפוס. יצאנו לראות מהם הגורמים לכך, ובדקנו את הקפיטריות במספר אוניברסיטאות ומכללות. ראינו שכשזה מגיע לאוכל, הסטודנטים לא נשארים חייבים. במוסדות רבים התחוללו מהפכות לגבי מחירוני הקפיטריות, שגרמו להנהלה לשנות את המחירים, והביאו ליוזמות שמציעות אלטרנטיבות הוגנות.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם: 

 


אוניברסיטת בן גוריון


לפי הסקר שביצענו - מרבית הסטודנטים מרוצים באופן כללי מהקפיטריות באוניברסיטה. אור (24), סטודנטית לתואר במדעי ההתנהגות בקמפוס אילת של האוניברסיטה ציינה לחיוב את איכות המזון בחדר האוכל, וטענה כי בקמפוס יש "קפיטריה במחירים סבירים עם מזון מצוין".


בבן גוריון יש מספר קפיטריות, שמציעות מזון מבושל לצד כריכים וחטיפים. בקפיטריית "המקסיקני" בקמפוס, הציעו בתקופת המבחנים מבצעים כמו למשל קפה, בקבוק מים וחטיף אנרגיה ב - 12 שקלים, ולאחרונה התקיים מבצע בו הסטודנטים נקראו לסובב "גלגל הטבות", שהציע אחוזי הנחה שונים על התפריט, או הפתעות חינמיות לזוכים.


בעבר, גם התקיימה מחאה מצד מספר סטודנטים, אשר ביקשו להוסיף לתפריט אופציות לטבעונים ולצמחונים. במסגרת המחאה, ביקשו להוסיף לתפריטים מנות ללא מרכיבים מהחי. כמו כן, מחו על המצב בו נדרשים לתוספת 2 שקלים על חלב סויה לקפה. נראה שהמחאה הצליחה, ובתפריט שולבו מנות צמחוניות נוספות, בנוסף למדיניות "שני ללא בשר" שמונהגת בחלק מהקפיטריות.


אוניברסיטת תל אביב


התפלגות תוצאות הסקר בתל אביב מציגה כי לא כל הסטודנטים מרוצים ממצב הקפיטריות. 31 אחוזים מהמצביעים ציינו שהם מרוצים במידה בינונית, ורק 17 אחוזים ציינו שהם מרוצים במידה רבה. גל (26), סטודנטית ללימודי אדריכלות, ציינה את המחירים הבעייתיים בקפיטריות, אולם טענה שכן נעשים שינויים עם הזמן.


בשנים האחרונות, דואגת אגודת הסטודנטים בתל אביב להנהיג תפריט מפוקח בכל הקפיטריות. כך, יכולים סטודנטים למצוא קפה הפוך 250 מ"ל ב - 6.5 שקלים, כריך קטן ב - 5.5 שקלים, וארוחות חמות ב - 21 שקלים. המחירון המפוקח מחייב את הקפיטריות, ודורש מהן להציג אלטרנטיבות גם כאשר הפריטים אוזלים. האגודה גם מקיימת שירות שנקרא "מפוקחפון", במסגרתו סטודנטים שנתקלים בחריגות מהמחירים המפוקחים יכולים לדווח על כך בSMS .


לאחרונה ראינו כי אגודת הסטודנטים פועלת גם לטובת הסטודנטים שרגישים לגלוטן, ותפעל בעתיד לסימון המזון בקפיטריות ולהוספת אלטרנטיבות מתאימות עבורם. באגודה הקימו קבוצת פייסבוק בה היא קוראת לסטודנטים חולי הצליאק להציע רעיונות משלהם שישולבו בקפיטריות.


אוניברסיטת בר אילן


רוב הסטודנטים בבר אילן מרוצים במידה בינונית מהקפיטריות (32%) ו - 9 אחוזים ציינו שהם מרוצים מאוד. אורן (27), סטודנט לחינוך בבר אילן, ציין את המחירים הגבוהים של הקפיטריות לסטודנטים, וכאשר מחברים את הדבר לעלויות התחבורה הציבורית ושכר הלימוד, מדובר בהוצאה לא קטנה.


ירין (28), סטודנט לכימיה מתלונן אף הוא על מחירי המזון בקמפוס, ומציע דרכים לחסוך : "הייתי ממליץ לארגן מראש ארוחות מהבית על בסיס קבוע. זה גם חוסך הרבה מאוד כסף, וגם הופך את האכילה שלך לבריאה ומזינה, דבר שעדיף מאוד על ארוחות מזדמנות בקפיטריה".


בקפיטריות שפזורות ברחבי הקמפוס, מציעים מנה עיקרית ב - 35 שקלים, שניצל בבגט ב - 19 שקלים, וארוחות צמחוניות במחירים של כ - 28 שקלים. מחירי השתייה החמה נעים בין 4 ל - 11 שקלים. נראה שבבר אילן מיישמים את עקרונות המחירים ההוגנים, בין היתר לאחר מחאת הקפה והחרם על הקפיטריות שערכו הסטודנטים, עליהם דיווחנו לכם לא מזמן.


האוניברסיטה העברית


באוניברסיטה העברית נראה שהסטודנטים יחסית שבעי רצון מהקפיטריות שלהם, כש - 31 אחוזים העידו בסקר שלנו כי הם מרוצים במידה בינונית, בעוד 25 אחוזים מרוצים במידה רבה, ו - 14 אחוזים במידה רבה מאוד. ייתכן כי יש קשר בין עובדה זו לבין המחאה שהתנהלה לא מזמן באוניברסיטה לגבי מחירי המזון.


"מחאת הסנדוויצ'ים בעברית", כפי שהיא נקראה ופורסמה גם בעמוד פייסבוק בעל אותו שם, החלה כיוזמה של סטודנט אחד בשם זיו שלגי, אשר קרא להורדת המחירים המופקעים של הכריכים, לאחר שההבטחות לפיקוח עליהם לא קוימו. בעקבות המחאה, הורידו במספר קפיטריות את כל מחירי הסנדביצ'ים, הקפה והמשקאות הקלים לחמישה שקלים בלבד. הסטודנטים בעברית ממשיכים במחאתם, עד שהמחירים החדשים והמשתלמים יונהגו בכל הקפיטריות באוניברסיטה.


המכללה האקדמית ספיר


במכללת ספיר, רוב הסטודנטים (32 אחוזים בסקר) מרוצים במידה בינונית מהקפיטריות. הקפיטריות בספיר ידעו לא מעט מהפכות בשנים האחרונות, והסטודנטים פועלים כדי להבטיח לעצמם אוכל במחירים הוגנים.


הסטודנטים מחו השנה נגד זכיינית "קפה עלית" ודרשו להחליפה. ב"קפה עלית" חוללו שערורייה, כשביקשו להפסיק את פעולתן של עמדות ה"קפה אמון" שמוצבות בבנייני המכללה, ומציעות קפה ב - 2 שקלים בלבד. נציגי אגודת הסטודנטים יצאו נגד החלטת הרשת, ומחו על מחירי המזון המופקעים שלה. את המחאה פרסמו בעמוד פייסבוק ובמספר סרטונים שעלו לרשת, ובעקבותיה, נכנסה לקמפוס זכיינית חדשה, אשר הוזילה את מחירי המזון והשתייה. כך למשל, קפה הפוך קטן עולה רק כ - 4 שקלים וחצי במקום 7 שקלים וחצי, ומרק עולה 4 שקלים במקום 10.