סוגרים את אורט הרמלין: מה יעלה בגורלם של הסטודנטים?

21/1/2015 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (3,275 צפיות)

הסמסטר קרוב לסיומו, ותקופת הבחינות הולכת ומתקרבת. בזמן שרוב הסטודנטים בארץ עסוקים בסגירת פינות והשגת סיכומים לקראת השבועות הקרובים, מסתבר שיש בינינו גם כאלה שלא יודעים אם יהיה להם לאן לחזור בסמסטר הבא. המועצה להשכלה גבוהה הודיעה אתמול שמכללת אורט הרמלין בנתניה, המשמשת בית לכ - 300 סטודנטים להנדסה, נסגרת. 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


300 סטודנטים בלי תואר

 

המכללה האקדמית להנדסה אורט הרמלין הוקמה בנתניה על ידי רשת אורט ישראל. ב - 2009, לאחר שפעלה כעשור במתכונת של מכללה טכנולוגית, קיבלה היתר להפוך למוסד אקדמי ללימודי הנדסה, שרשאי להעניק תואר ראשון. במכללה נפתחו מסלולים להנדסת מכונות ולהנדסה רפואית, ואת עלותם של הלימודים סבסדה רשת אורט, באופן שאפשר לסטודנטים ליהנות משכר לימודים אוניברסיטאי וגם לקבל מלגות.

 

המל"ג: לאורט הרמלין אין זכות קיום

 

כעת טוענים במל"ג כי רמת הלימודים במקום נמוכה, וכי למכללה אין זכות קיום מכיוון שהיא אינה מצליחה להחזיק את עצמה מבחינה כלכלית. בהודעה שפרסמה המועצה, נכתב שהסטודנטים יוכלו להמשיך את לימודיהם במוסדות אחרים, ובפרט במכללת אורט בראודה, אך נכון לעכשיו אותן מכללות לא קיבלו הוראות מסודרות בעניין. מאורט בראודה נמסר שהם אינם מתכוונים להגביל את מספר הסטודנטים שיעברו אליהם, אך הללו יצטרכו לעמוד בתנאים מסוימים כדי להתקבל, ולא תהיה קבלה קבוצתית או אוטומטית.

 

חשוב להבין שגם אם הסידור עם אורט בראודה ייצא לפועל, לא ברור עד כמה זה יעזור לשלוש מאות הסטודנטים שעתידם מוטל בספק, כיוון שאורט בראודה ממוקמת בכרמיאל, והרמלין - בנתניה. בעיה נוספת היא, שמסלולי הלימוד שנסגרים באורט הרמלין התקיימו במתכונת של לימודי ערב לתואר ראשון, בשונה מהלימודים במכללות החלופיות. המשמעות היא שסטודנטים עובדים, שהיו יכולים לרכוש השכלה גבוהה רק בשעות הערב, יוותרו כעת ללא מענה הולם.

 

במל"ג טוענים כי הסטודנטים היו מודעים לכך שהם לוקחים סיכון, כיוון שלתכניות הלימוד אליהן נרשמו לא ניתן מעולם אישור סופי. זה המקום להסביר, כי אישור של תכניות לימוד על ידי המל"ג מתבצע תמיד בשלבים. בשלב הראשון, מוסד הלימוד מקבל אישור ראשוני המאפשר לפרסם את התכנית ולרשום אליה סטודנטים. בשלב השני, מתבצע מעקב אחר התקדמות התכנית, תוך כדי שתלמידים כבר משתתפים בה בפועל. פחות או יותר בזמן שבו תלמידי המחזור הראשון מסיימים ללמוד, מתקבלת החלטה סופית האם להכיר בתואר.

 

האם גם התואר שלכם בסכנה? קראו: מה חשוב לבדוק כשהענקת התואר מותנית באישור המל"ג

 
בשבוע שעבר, עם פרסום הכוונה לסגור את מוסד הלימודים, פרסם נשיא המכללה גדי גולן הודעה בעיתונות, בה קרא לציבור להצטרף למאבק נגד ההחלטה, שעתידה לדבריו לפגוע בעיקר באנשים עובדים, בעולים חדשים, בקצינים ובאנשי קבע. ההחלטה של המועצה היא אבסורדית, קבע, והסביר כי מדובר במוסד לימודים עם אג'נדה חברתית, שמנגיש את ההשכלה הגבוהה לסטודנטים שאין להם אפשרות ללמוד במסגרות אחרות. עוד הדגיש כי ההחלטה התקבלה בזמן, שבישראל קיים מחסור של אלפי מהנדסים.

 

הסטודנטים מצדם לא חיכו להחלטה הסופית של המל"ג, וכבר בשבוע שעבר יצאו להפגין ולהילחם על עתידם. מספר חברי כנסת באו לחזק את ידיהם של הסטודנטים, בהם למשל חברת הכנסת מירי רגב, שהצטלמה עם המפגינים והתריעה בעמוד הפייסבוק שלה שסגירת אורט הרמלין מהווה סכנה לקידומה של ההשכלה הגבוהה בפריפריה. היא אף ציינה כי בעקבות בקשה של הסטודנטים, פנתה בכתב ליועץ המשפטי כדי שיתערב בעניין. חברת הכנסת רינה פרנקל כתבה גם היא כי בכוונתה לפעול להצלת הסטודנטים, וכי "לא תיתן יד לקרבות פנימיים של המועצה להשכלה גבוהה".

 

הסטודנטים: העתיד שלנו נהרס

 

מי שעוד הצטרף למחאה של תלמידי המכללה הוא שועל המחאות הוותיק גדי וילצ'רסקי. בהפגנה שנערכה ביום שישי מול ביתו של גדי פרנק, מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה, הוא הסתובב עם מגה פון ודרש הסברים. "שלוש מאות סטודנטים הולכים להיזרק לכלבים" קרא. "לא מדובר פה בעוד מכללה של לימודי משפטים, אלא בדור העתיד של המהנדסים במדינה". הסטודנטים שנכחו בהפגנה נשאו שלטים "שערורייה" ו - "בישראל חסרים 3,000 מהנדסים מדי שנה", וקראו שוב ושוב "תנו לנו ללמוד".

 

אחת הסטודנטיות מספרת: "אני בת עשרים ותשע, לומדת הנדסת מכונות בלימודי ערב. אין לי לאן לעבור. מבחינתי העתיד שלי נהרס. יש לי ילד קטן שבונה על זה שאמא שלו תהיה מהנדסת. אנחנו רוצים שיראו שאנחנו אנשים. לא שרפנו שלוש שנים לחינם". 

 

סטודנט נוסף שנכח במקום הוסיף "אני תקוע באמצע החיים, שמטו לי את הקרקע מתחת לרגליים. אני נשוי, יש לי ילדה. אני קם כל יום בשש ויוצא לעבודה, חוזר באחת עשרה בלילה אחרי לימודים. כל השנתיים האחרונות יורדות לטמיון. החלטנו להעביר את המאבק לפן אישי. בעיתונים כתוב "רק" שלוש מאות סטודנטים, אבל יש כאן אנשים שאין להם לאן ללכת".

 

לאחר הפרסום בדה מרקר מנהל המכללה אורי גולדברג הוציא מכתב רשמי לסטודנטים, בו קבע כי המכללה "חיה וקיימת" וכי היא אינה עומדת בפני סגירה. "אנחנו מקבלים מכתבי שבח ממשרד החינוך", אמר. "נמשיך בדרכנו". אך לאחר ישיבה נוספת שהתקיימה אתמול במועצה להשכלה גבוהה יצאה הודעה רשמית, לפיה המכללה תוכל לפעול רק עד סוף הסמסטר הקרוב.

 

סטודנט? מגיע לך מלגה! למעלה מ - 1,000 מלגות שונות בלוח שלנו