שגעון היזמות: סטודנטים במירוץ אחר האקזיט הבא

12/1/2015 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (2,683 צפיות)

חולמים בלילות שאתם מארק צוקרברג? כנראה שנדבקתם בשיגעון היזמות. ולמה לא, בעצם? אין כמו לסיים תואר ראשון עם כמה מיליונים בכיס, וידיעה שהפכת את העולם למקום טוב יותר...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


כל סטודנט רוצה להיות יזם

 

ברביעי לפברואר, 2004 אלוהי ההיסטוריה הגיע לביקור במעונות של אוניברסיטת הארוורד. באותו זמן, ישב סטודנט אחד מול המחשב בחדר השינה שלו, והעלה לאוויר את הגרסה הראשונה של המיזם שעתיד לשנות בתוך חודשים ספורים את העולם כפי שאנחנו מכירים אותו. לסטודנט קוראים כמובן מארק צוקרברג, ורשת הפייסבוק שנוסדה ערב הפכה את כולנו למכורים ואותו - למיליארדר לפני גיל עשרים וארבע.

 

אולי יעניין אותך גם:

 

 

השימוש במילה "יזמות" זוכה בשנים האחרונות לאינפלציה חסרת תקדים, ולא בכדי. רוחות של שינוי נושבות סביבנו, ומומחים אומרים שהמהפכה שעוברת בימים אלה על העולם המערבי עתידה לעלות בחשיבותה אפילו על המהפכה התעשייתית של המאה ה - 18. בזמנים שבהם אובד הקלח על יותר ויותר משרות שנחשבו עד לא מזמן לקריירה "בטוחה", אין פלא שכולנו חולמים להמציא משהו חדש משלנו.

 

מוסדות הלימוד מיישרים קו עם החלומות של הסטודנטים, ומציעים לתלמידים לקחת חלק במגוון תכניות הכשרה, "חממות" ותחרויות יזמות, המאפשרות לצעירים מוכשרים ובעלי חזון לנסות לכבוש את העולם.

 

ללמוד מיזמים סדרתיים

 

המכללה למנהל, למשל, מפעילה מרכז יזמות במסגרת המחלקה לאסטרטגיה עסקית של בית הספר למנהל עסקים. התכניות במרכז מיועדות לסטודנטים בעלי רעיונות מקוריים, המעוניינים לממש את המיזמים שלהם. הללו עוברים תהליך בליווי סגל המכללה, בשיתוף עם מנטורים שמוכרים כ"יזמים סדרתיים", אנשי עסקים ומנהלי חממות.

 

עוד פועלת במכללה תכנית IESC הפועלת מטעם אגודת הסטודנטים, במסגרתה סטודנטים יוכלו להציג את המיזמים שלהם בכנס ארצי של יזמים ומשקיעים ולקחת חלק במשלחת יזמים לארצות הברית. התכנית פועלת בשיתוף פעולה עם משרד החוץ והסוכנות היהודית.

 

מבין המיזמים שהגו משתתפי התכנית בשנה האחרונה: פלטפורמה שמאפשרת לקבל החלטות רפואיות לפי נתונים סטטיסטיים וחכמת ההמונים, שואב אבק זעיר, ושקית שתייה חד פעמית שניתנת למחזור.

 

גם לאגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב יש מרכז יזמות, בו מתקיימת תכנית חממה מזה כארבע שנים, בתכנית שמשלבת חניכה, הרצאות, סדנאות ומפגשים עם אנשי מקצוע בכירים. השיעורים בחממה מועברים בשפה האנגלית, והם מיועדים לתלמידים בשנת הלימודים האחרונה שלהם באוניברסיטה.

 

תכנית היזמות נקראת BEE וההשתתפות בה ממומנת על ידי האגודה, כך שסטודנטים שנבחרים לקחת חלק בהכשרה אינם נדרשים לשלם בעבורה. ההרשמה למחזור הקרוב של התכנית מתקיימת בימים אלה ממש, והסטודנטים שייבחרו לאחר מיונים קפדניים יעבדו על המיזמים שלהם במהלך סמסטר ב'.

 

אפליקציות, ממשקים ותוכנות 

 

אחד הפרויקטים שזכו לתשומת לב בשנה האחרונה בחממת BEE מכונה Estilo. מדובר במערכת שמתקינים באתרי אופנה ומאפשרת לצרכנים להעלות תמונות אישיות ולקבל הצעות לרכישת פריטים מתאימים לפי מידות וסוג האירוע המבוקש. מיזמים נוספים שהוצגו בשנה האחרונה הוא ממשק שמתכנן רשימת קניות לפי המתכונים שרוצים להכין, וחגורת גומי עם חיישנים שמונעים תנועות לא נכונות בזמן תרגילי פיזיותרפיה.

 

המרכז הבינתחומי הרצליה מתהדר מזה מספר שנים בתכנית ZELL היוקרתית, שהוקמה בתמיכתו של מיליארדר אמריקאי ומיועדת לסטודנטים מצטיינים בעלי כישורי מנהיגות בשנה האחרונה ללימודיהם. התכנית נלמדת בשפה האנגלית ומקנה כלים מעשיים וידע תיאורטי בניהול של חברות יזמיות, החל משלב גיבוש הרעיון ועד להקמתה של חברה עסקית היוצרת שווי לבעליה.

 

הקריטריונים לקבלה לתכנית מושתתים על הישגים אקדמיים גבוהים, לצד חשיפה קודמת ליזמות, ומדי שנה מתמודדים מאות סטודנטים על 20 המקומות המוצעים. נכון לעכשיו יצאו מתכנית ZELL אקזיטים בשווי של יותר מ - 120 מיליון דולר. ביניהם:

 

אפליקציה שהופכת טקסטים כתובים לסרטוני וידיאו עם קריינות וגרפיקה; טכנולוגיה שמזהה טביעות אצבע דיגיטליות על תמונות ברשת ומודיעה לאנשים כשמפרים את זכויות היוצרים שלהם; ואפליקציית רשת שמאפשרת למארגני אירועים עסקיים לחבר את המשתתפים לרשת חברתית זמנית באמצעות שאיבת נתונים מלינקדאין, טוויטר ופייסבוק.

 

במרכז לחדשנות של הטכניון מקיימים כבר עשור תחרות שנתית בשם BizTEC שמנוהלת כולה על ידי התלמידים ומיועדת לקבוצות של יזמים מכל הקמפוסים בארץ. התחרות נמשכת לאורך כל השנה, ובסופה ממליצים השופטים על חמש קבוצות מובילות, שזוכות גם לייצג את ישראל בתחרויות בינלאומיות. הראשונה שבהן מקבלת פרס בשווי 50 אלף שקלים.

 

המטרה: לשנות את העולם

 

בכל שנה משתתפות בתחרות יותר מ - 100 קבוצות סטודנטים, הזוכות לליווי והדרכה לאורך כל שלבי הקמת המיזם. בשנה האחרונה זכתה בתחרות קבוצת תלמידים מהמרכז האקדמי רופין, שפיתחה משקפי תלת ממד, המאפשרים לרופאים להציג עצמים תלת ממדיים בזמן ניתוח, ועל ידי כך להגביר את בטיחותו של ההליך הרפואי. קבוצה נוספת שהגיעה לאחד המקומות הראשונים מונה ארבעה סטודנטים לרפואה מהטכניון, שפיתחו פטנט לחוסם עורקים פנאומטי, שניתן להשתמש בו ביד אחת, בלי עזרה של אדם נוסף.

 

כמה מבין הרעיונות היזמיים של הסטודנטים כבר נמכרו לחברות עתק. אחרים ננטשים בסופו של דבר לצד הדרך, כרעיון יפה שלא צלח. הדרך לעושר באמצעות יוזמות עסקיות אינה בטוחה, ואין ספק שמאחורי רוב סיפורי הצלחה שאנחנו קוראים עליו בשקיקה בעיתונים מסתתרות שנים של עבודה קשה ולילות ללא שינה. אין ספק גם, שעל כל אפליקציה אחת שמעוררת הדים ומכניסה לממציאיה מיליונים, יש רבות אחרות שלא זכו להצלחה וגרמו להרבה כאבי לב וצרות בכיס.

 

אבל מה לעשות שהפיתוי לשנות את העולם ולהפוך לעשירים כקורח על הדרך קורץ לכולנו. אז איזו מבין כל ההמצאות המתבשלות ברגעים אלה בחממות היזמות תהיה הפייסבוק הבאה? ימים יגידו. מה שבטוח, שגעון היזמות שתוקף את הסטודנטים בארץ מלמד דבר אחד - אין גבול ליצירתיות האנושית.
 

 יש לכם משהו מעניין לספר? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה