בחירת נושא לעבודת סמינריון - איך עושים את זה?

25/12/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (15,514 צפיות)

כתיבת עבודות סמינריוניות היא הסיוט של סטודנטים רבים, גם כאלה שבדרך כלל מתמודדים בקלות יחסית עם מטלות אקדמיות אחרות. בחירת נושא מתאים לעבודה עשויה להקל מאוד על התהליך, כך שמדובר במשהו שבהחלט ראוי להקדיש לו מחשבה מספקת. המדריך שלפניכם נכתב בהרבה דם, יזע ודמעות. תשתמשו בו...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


עבודת פרך: למה כל כך קשה לבחור נושא לסמינריון ואיך יוצאים מזה? 

 

אין ספק שכתיבת סמינריונים היא אחד השלבים היותר מאתגרים במהלך הלימודים לתואר. במסגרת העבודות האלה, בוחנים לא רק את איך שאתם מביאים לידי ביטוי את הדברים שלמדתם במהלך הקורס הספציפי בו נכתבת העבודה, אלא גם את המיומנויות האקדמיות שרכשתם במהלך התואר כולו, כמו הבנה בשיטות מחקר ובקיאות במבנה המתאים לכתיבה אקדמית.

 

אחד הדברים שהופכים את העבודות הסמינריוניות למסובכות כל כך, הוא דווקא העובדה שיש בהן הרבה יותר חופש בהשוואה לשאר המטלות שסטודנטים נדרשים אליהן במסגרת הלימודים. אמנם מדובר בעבודות שמוגשות לפי כללים מסוימים שקובעת הפקולטה, ולפי הנחיות המרצה, אבל בסופו של דבר אתם אלה שבוחרים את הנושא ואת שאלת המחקר, קובעים באילו מאמרים להשתמש, מנסחים את הטענות ומגיעים למסקנות.


אנשים שקראו את זה קראו גם:

 

 

בחירה נכונה של נושא לסמינריון, היא אחד השלבים החשובים ביותר בתהליך. מרגע שהנושא מתאים, כל השאר זורם הרבה יותר טוב. אבל איך בוחרים נושא כזה? משיחות שערכנו עם סטודנטים ובוגרים, נראה שיש כמה כללים שכדאי להקפיד עליהם כדי להימנע מכאבי לב מיותרים, ומלילות חסרי שינה בשבוע שלפני מועד ההגשה.

 

עניין אישי

 

אחד הדברים הראשונים שיאמר לכם כל מי שתשאלו אותו לגבי בחירת נושא לסמינריון, הוא שחשוב לבחור בנושא שמעניין אתכם. כשיש לכם נגיעה אישית לנושא, תהיה לכם יותר מוטיבציה לחפש חומר ולקרוא מאמרים. עניין אישי הוא אכן גורם חשוב בבחירת נושא העבודה וזאת מכמה סיבות. ראשית, קחו בחשבון שאתם הולכים לבלות עם העבודה הזאת די הרבה זמן. שנית, בסופו של דבר העבודה שאתם מגישים היא בעצם סיפור שאתם מספרים. כשהסיפור מעניין אתכם, הוא מעניין גם את מי שקורא אותו.

 

במצב עניינים אידיאלי, מומלץ לבחור מראש בקורסים סמינריונים שמעניינים אתכם, כך שבבוא הרגע יהיה לכם יותר ברור על מה אתם רוצים לכתוב. בפועל, אם נודה על האמת, פעמים רבות סטודנטים מוצאים את עצמם נרשמים לקורסים כי הם מסתדרים טוב במערכת, או כי לא נשאר מקום בקורס אחר. אך גם אז, חשוב לעבור על רשימת הנושאים במידה ונתנו לכם אחת כזאת, או על הסילבוס של הקורס במידה ואין רשימת נושאים לבחור מתוכה, או לנסות ולהיזכר באיזה מהשיעורים במהלך הסמסטר היה לכם מעניין וכיף יחסית לשיעורים אחרים.

 

אבל לא יותר מדי אישי...

 

עם כמה שחשוב לבחור נושא לעבודה שקרוב ללבכם, שימו לב שאתם לא בוחרים בנושא קרוב מדי. מחקרים מעידים על כך שאחד הדברים שגורמים לסטודנטים למחסומי כתיבה ודחיינות אקדמית הוא בחירה לכתוב על נושא שקשה להם רגשית, דווקא בגלל שהוא קרוב אליהם. עבודה אקדמית היא לאו דווקא המסגרת המתאימה לעבור תהליך עם בעיה שאתם מתמודדים אתה, לא כשיש משימות נוספות לעמוד בהן ומועדי הגשה לוחצים. אם אתם חוששים שמשהו כזה יקרה, עדיף שתכתבו את העבודה על נושא אחר.

 

למצוא חן

 

בסופו של דבר את הסמינריון שאתם כותבים קוראים המרצים שמלמד אתכם. הם גם זה שנותנים ציון על העבודה. לא משתנה איך מסתכלים על זה, אי אפשר להתעלם מכך שנושא העבודה שלכם צריך למצוא חן גם בעיניהם. אלה מבינכם שיבחרו בסופו של דבר לפתח קריירה מחקרית יוכלו כמובן לכתוב בהמשך מאמרים על כל נושא שבעולם, אבל עד אז, כדאי מאוד שתיקחו בחשבון את מה שלמרצים שלכם יש להגיד. שימו לב אילו סוגיות מעניינות אותם, על אילו נושאים הם כותבים בעצמם ומה הם מפרסמים ברשת, גם מעבר לנושא השיעור הספציפי שלכם.

 

לשמור על פרופורציות

 

אחד הפחים הגדולים שסטודנטים טומנים לעצמם כשהם כותבים עבודות, הוא יהירות אקדמית. הכוונה היא שלפעמים דווקא כשהנושא כן מעניין, מתחילים להרגיש שזאת יכולה להיות העבודה המבריקה ופורצת הדרך ביותר שנכתבה אי פעם, והתוצאה היא בדרך כלל הסתבכות עד אין קץ. חשוב לשמור על פרופורציות ולזכור שבסך הכול מדובר בעבודה שצריך להגיש. עליה להיות טובה, אבל חשוב לא פחות שהיא תוגש בזמן ושתעמוד בדרישות.

 

זכרו שאתם לא צריכים להמציא את הגלגל, אלא רק להוסיף אמירה אישית קטנה שלכם מעבר למה שכבר ידוע. אתם יכולים לקחת מחקר קיים בנושא שמעניין אתכם, ולבחון את אותה סוגיה לגבי אוכלוסיית מחקר אחרת. או לחקור שאלה שכבר ענו עליה ולחדש בשיטת המחקר - למשל לערוך תצפית במקום שאלון, או רעיון עומק במקום סקר.

 

להכין את השטח

 

אחד הדברים שחייבים לברר מראש לפני שמתחייבים לנושא לעבודה, הוא שיש מספיק ספרות מחקרית בנושא, ושיש לכם גישה למספיק מקורות מידע. אם תבחרו נושא שאף אחד עדיין לא כתב עליו, יהיה לכם קשה מאוד להתקדם. מעבר לזמינות של מאמרים רלוונטיים, שימו לב שהאוכלוסייה שאתם הולכים לחקור נגישה לכם ושיהיה לכם קל לאתר את המשתתפים או את הנתונים שאתם צריכים. אם אתם מחפשים למחקר שלכם רק גי'נג'ים בני עשרים עד עשרים ושתיים שהצביעו למרץ בבחירות האחרונות, משחקים סנוקר ואלרגיים לבננות, סביר להניח שיהיה לכם מאוד מאוד קשה.

 

להתחייב

 

הטיפ הכי חשוב שיש לנו לתת לכם, הוא שמרגע שהחלטתם על נושא מסוים ובדקתם שיש עליו מספיק חומר - היצמדו אליו. החלפה חוזרת ונשנית של נושא העבודה היא אחת הטעויות הגדולות שסטודנטים עושים. קחו בחשבון שתמיד שמתחילים לקרוא חומרים נחשפים לעוד דברים מעניינים, והרבה פעמים נראה פתאום שיש נושאים אחרים טובים יותר. שימו לב - אין בעיה לשנות את שאלת המחקר תוך כדי עבודה, אבל זה לא אומר שהנושא עצמו צריך ללכת לפח. יהיה בסדר.

 

יש לכם משהו מעניין לספר? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה