מה צריך להשתנות בהשכלה הגבוהה על פי רובי ריבלין?

12/6/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (3,124 צפיות)

פוקדי האקדמיה, הכירו מקרוב את הנשיא הבא של מדינת ישראל. יו"ר הכנסת רובי ריבלין, השתתף בהצבעות רבות על הצעות חוק, וביניהן גם בכאלו שנגעו לגורל הסטודנטים. בדקנו איך הצביע בחמש הצעות מן השנתיים האחרונות. בין ההצעות: שלילת הסבסוד של התואר למשתמטים מצה"ל, הנהגת בחינת גמר אמריקאית לסטודנטים לרפואה, נקודות זכות אקדמיות למילואימניקים ועוד. מה הצביע הנשיא לעתיד? – כאן בכתבה.

 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מה חושב הנשיא הבא רובי ריבלין על האקדמיה?

 

יו"ר הכנסת ראובן ריבלין עומד לקבל על עצמו את תפקיד נשיא מדינת ישראל בעוד שבועיים. על תפקיד זה התמודד כבר בעבר, בשנת 2007, אך באמצע הדרך פרש מן המועמדות וקרא לכולם לתמוך במועמד שמעון פרס, הנשיא הנוכחי. במהלך שנות פעילותו כיושב ראש הכנסת פעל נגד תכנית ההתנתקות מעזה, אך משהתקבלה קרא לאזרחים לציית לחוק כדי לשמור על הלכידות הלאומית. על אף דעותיו הפוליטיות בתחום המדיני, ריבלין השכיל לנהל יחסים קרובים גם עם הח"כים הערביים.

 

לצד התכניות המדיניות הגדולות, עלו לדיון בכנסת בשנים האחרונות גם תכניות אחרות, קטנות יותר, שנגעו באופן ישיר לחייהם של אזרחים רבים. אנחנו התעניינו במיוחד בסטודנטים. בעזרת המיזם האינטרנטי "כנסת פתוחה", בדקנו איך הנשיא הבא של ישראל נהג להצביע על הצעות חוק בנושא השכלה גבוהה. הנה כמה דוגמאות:

 

ההצעה: אין סבסוד למשתמטים

 

בתחילת השנה הנוכחית (2014) התאחדו חברי כנסת ממפלגות שונות ויזמו הצעה לשלילת תשלומי מדינה לגופים אקדמיים עבור סטודנטים המשתמטים מצה"ל. כידוע, מוסדות אקדמיים המוכרים על ידי המדינה לצורך סבסוד שכר הלימוד, מקבלים מידי שנה עבור כל סטודנט הלומד בהם כספים מן הממשלה. יוזמי ההצעה טענו, כי אין זה הוגן שהמשתמטים ייהנו מלימודים אקדמיים מסובסדים, בשעה שחבריהם בני גילם משקיעים שלוש שנים מחייהם בצבא, ומעכבים את התפתחותם המקצועית. בדברי ההסבר להצעה נעשה אף השימוש במונח "הרצחת וגם ירשת?!"

 

הצבעת ריבלין להצעה: בעד

 

ההצעה עברה בקריאה טרומית עם 41 הצבעות בעד לעומת 21 הצבעות נגד.

 

ההצעה: לתת מעמד להנדסאים

 

ההצעה הזו עלתה לראשונה בשנת 2010, ואושרה רק בנובמבר 2012. בארץ מדברים הרבה על הביקוש להנדסאים, ומנגד, לדברי היוזמים של הצעת החוק, לא ניתן מענה לביקוש, כיוון שאין מספיק פונים ללימודי המקצועות הללו. הסיבות לכך, לטענתם, הן נזק תדמיתי ומעמד מקצועי נמוך. וזה הסימן שהגיע הזמן לתקן את המצב על ידי חקיקה מתאימה, שתגדיר מחדש את סמכויות ההנדסאים והטכנאים, את היקף ומהות ההכשרה והבחינות, ואת הסטנדרטים האתיים. בדברי ההסבר הובעה גם הכוונה לאפשר להנדסאים לקבל תואר אקדמי, דבר המתממש כיום באמצעות מסלולי השלמה לתואר ראשון עבור הנדסאים.

 

הצבעת ריבלין להצעה: בעד

 

לא היו מתנגדים להצעה, והיא אושרה והפכה לחוק.

 

ההצעה: בחינת גמר אחת ברפואה

 

סטודנטים לרפואה בישראל עוברים מסכת ארוכה של לימודים, ולא די בזאת. בכדי לקבל את התואר הנכסף עליהם גם לעבור חמש בחינות גמר שונות. תקופת הבחינות נפרשת על חצי שנה. לדברי יוזם ההצעה, ח"כ אריה אלדד, מדובר בשישה חודשים שבהם בתי החולים, הזקוקים נואשות לכוח אדם מקצועי, נאלצים להמתין. עבור הסטודנטים מדובר בזמן נוסף שבו פרנסתם העתידית מתעכבת. ההצעה של אלדד שעלתה במרץ 2012, תואמת למסקנת הפקולטות לרפואה – לאמץ את מבחן ה – NBME האמריקאי, המאחד את כל חמש הבחינות, והמוכר ב – 23 מדינות בעולם.

 

הצבעת ריבלין להצעה: בעד

 

ההצעה הוקפאה בכנסת הקודמת

 

ההצעה: סטודנטים לא ישלמו ביטוח לאומי

 

לסטודנטים יש הרבה הוצאות כספיות, זאת בנוסף לחובות לימודיות שאינן מאפשרות להם לעבוד במשרה מלאה. עם כוונה טובה להקל על ציבור הלומדים, חברו יחד במרץ 2013 ח"כים ממפלגות קדימה, חד"ש והברית הלאומית הדמוקרטית, והגישו הצעה - לפטור מדמי הביטוח הלאומי סטודנטים שאינם עובדים. הצעות דומות עלו מספר פעמים לפני כן בשנים 2009, 2010 ו – 2011. מאזן הבעד והנגד התנדנד לכאן ולכאן בכל פעם שעלתה ההצעה מחדש. כך, ב – 2009 לא היו כלל מתנגדים להצעה. בשנה לאחר מכן רוב הח"כים הנוכחים הצביעו נגדה, ואילו ממש באותה שנה, בהפרש של כמה חודשים, היה לה רק מתנגד אחד.

 

רובי ריבלין עצמו שינה את דפוס הצבעתו פעמיים: בשנת 2010 היה בתחילה בין המתנגדים, וכשעלתה בפעם השנייה עבר למחנה התומכים. בשנת 2011 חזר לשורות המתנגדים.

 

הצבעת ריבלין להצעה (בעבר): בעד/נגד


בעבר ההצעה נפלה, אך כעת עלתה מחדש וממתינה להצבעת הח"כים.

 

ההצעה: נקודות אקדמיות על שירות במילואים

 

איזה סטודנט לא קיבל צו 8 לפחות פעם אחת במהלך התואר, בדיוק בתקופת המבחנים או רגע לפני בוחן מכריע? כמה סטודנטים היו צריכים לוותר על תרגולים חשובים וחזרות כיתתיות לקראת הבחינות, ולבלות במקום זאת במחסומים או בבסיסים? חברי כנסת מקדימה ומהליכוד, וביניהם גם נחמן שי ושאול מופז, הציעו לפני כשלושה חודשים דרך חדשה לתגמול מילואימניקים הלומדים באקדמיה – לא כסף, אלא נקודות זכות אקדמיות. ההטבה תינתן, על פי ההצעה, למשרתים במשך 21 יום לפחות במהלך שנה אקדמית אחת. השירות יוכר כהתנדבות חברתית, ויקנה נקודות בשווי קורס בחירה הנלמד שעתיים בשבוע. ההצעה עלתה גם בשנים 2009, 2010 ו – 2011.

 

הצבעת ריבלין להצעה (בעבר): נגד


בעבר ההצעה נפלה בקריאה טרומית, והשנה עלתה מחדש לדיון.

 

יש לכם משהו מעניין לספר לנו? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה