פתרונות דיור לסטודנטים בעיר הגדולה

26/2/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (8,842 צפיות)

מחירי החשמל והמזון ממשיכים לעלות, וצריך לשלם על הלימודים, אבל ההוצאה העיקרית של סטודנט בישראל הגר מחוץ לבית ההורים, היא שכר הדירה. בדקנו את האתגרים והאפשרויות שמעמיד שוק הדיור בפני הסטודנטים בארבע הערים הגדולות בישראל. איפה גרים סטודנטים בתל אביב, בירושלים, בחיפה ובבאר שבע? – תשובות בכתבה.  

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


תולעי הספרים ועכברי העיר: איפה גרים הסטודנטים?

 

על פי סטטיסטיקות מגוונות המפורסמות באינטרנט, כמעט מחצית מהסטודנטים בישראל גרים בבית של ההורים. בהתחשב באפשרויות הדיור המעטות הקיימות בערים הגדולות, שבהן ממוקמות חמש מן האוניברסיטאות הממשלתיות, לא נתפלא אם הנתון אף גבוה מ – 50%. הוסיפו לזה גם את המחירים הגבוהים של השכירות וההוצאות הנלוות הכרוכות במגורים עצמאיים, וכמובן את שכר הלימוד, והרי לכם סיבה טובה להישאר עוד כמה שנים עם אבא ואמא.

 

אלה שבכל זאת החליטו לעזוב את בית הילדות ולפתוח פרק חדש בחיים נאלצים להסתדר עם מה שיש. אז מהן חלופות המגורים השונות הקיימות עבור הסטודנטים בארבע הערים הגדולות בישראל? – הנתונים לפניכם.

 

איפה גרים סטודנטים בירושלים?

 

הסטודנטים של בצלאל ומכללת הדסה היו רוצים להתגורר במרכז הבירה, קרוב לסצנת הבילויים. בפועל, הסיכוי שלהם למצוא דירה בשכונות יפו ורחביה, נחלאות או בית הכרם לא גדול במיוחד. הסיכוי היותר סביר הוא להתמקם במושבה היוונית, בקרית יובל, בקטמונים או סמוך לגבעת רם (שכונת ניות). על מנת להגיע לקמפוס הם צריכים לבלות משהו כמו 40 דקות באוטובוס בכל כיוון (לא כולל זמן המתנה בתחנה), או לנסות את הרכבת הקלה. אלה שכבר משתמשים ברכבת העירונית, אנא שתפו גם אותנו בחוויה.

 

אלה שלא סובלים את התחבורה הציבורית מנסים את מזלם במעונות. מעונות האוניברסיטה העברית מאכלסים כ – 5,000 סטודנטים וממוקמים בכמה מוקדים ברחבי העיר – בהר הצופים, בגבעת רם, בעין כרם ובקריית יובל. ממה ששמענו, התנאים בכמה ממתחמי המגורים בלתי סבירים. כך למשל, בחלק מהמעונות, המטבח והשירותים משותפים לכל הקומה, והחדרים ישנים וצפופים. כפר הסטודנטים בהר הצופים הוא יחסית חדש, ולמי שבא בחשבון מבחינתו לגור עם עוד ארבעה שותפים, יכול ללכת על זה.

 

אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית ניהלה ב – 2013 מאבק ער לטובת דיירי המעונות, ובהחלט מגיעות לה על כך מחיאות כפיים וקריאות עידוד. המאבק של האגודה כלל, בין היתר, התערבות הן בעניין מחיר המגורים והן בנושא תנאי המחיה, וחשיפה של נתונים האמורים להיות שקופים לציבור. אנו מרכינים את הכובע.

 

אלטרנטיבה מגניבה למעונות היא להפוך לאקטיביסטים ולהירשם לפרויקט "עושים שכונה". הפרויקט מיועד לסטודנטים משנה שנייה ואילך, ובמסגרתו קבוצות המונות כל אחת 15 או 20 סטודנטים, עוברות לגור יחד בשכונות מוסררה, קריית יובל, הגבעה הצרפתית, קריית מנחם או גוננים. החיים בקהילה כוללים התנדבויות והשתתפות בערבי חברה, ומזכים במלגה לשלוש שנים על סך 26,000 ₪.

 

סיכום ביניים: שכירות חודשית בירושלים

 

  • חדר בדירת שותפים - 1,600 ש"ח
  • חדר ממוצע במעונות - 1,400 ש"ח
  • פרויקט "עושים שכונה" - קיזוז של 730 ש"ח בשכר הדירה

 

איפה גרים סטודנטים בתל אביב?

 

הסטודנטים בתל אביב מפוזרים בכל רחבי העיר, אך יש גם ריכוזים מסוימים סביב האוניברסיטה והמכללה. שכונת האוניברסיטה היא רמת אביב, שבה מצויות דירות רבות ששימשו בעבר משפחות. עובדה זו מייקרת את חדרי השותפים, כיוון שעליהם גם לשלם על סלון. מצד שני, הם מרוויחים הווי שיתופי יותר ואפשרות לערוך מסיבות בית. השכירות היא גבוהה, ואין הפרש גדול במחירים בין מרכז העיר ובין רמת אביב, המרוחקת מאזורי הבילוי המרכזיים של העיר הגדולה.

 

הסטודנטים של המכללה האקדמית תל אביב יפו מעדיפים לגור באזור שוק הפשפשים, קרוב למקומות הבילוי הפופולאריים, או במרכז יפו, סמוך למכללה. בשנים האחרונות יפו הפכה למוקד משיכה עבור צעירים רבים, ולא רק סטודנטים בוחרים בה כמשכנם. מוצעות בה דירות עם חדרים גדולים, מרפסות, מטבחים מרווחים ומרחבים סלוניים. מעבר לכך, סטודנטים שעוברים לגור ביפו ובשכונות הדרומיות נווה שאנן והתקווה, יכולים לקבל סבסוד בשכר הדירה מהעירייה בסך 800 שקלים בחודש. הסבסוד מוגבל לכ – 400 סטודנטים בכל שנה.

 

עבור סטודנטים באוניברסיטת תל אביב קיימים מעונות מגורים מסובסדים ברחובות ברודצקי, איינשטיין וטאגור שברמת אביב. בנוסף, מוקם מתחם מעונות חדש בצמוד לחלק הדרומי של הקמפוס, ממש ליד הרכבת. במעונות הישנים קיימות דירות מגוונות. בחלקן גרים שני שותפים בחדר גדול, ובסך הכל ארבעה אנשים בדירה הכוללת גם פינת אוכל נחמדה. השותפים חולקים מטבח, שירותים ושני מקלחונים. אם אתם מצהירים שאתם מוכנים לחיות בתנאים פחות טובים, תקבלו דירה המשותפת לכם ולעוד שבעה אנשים, ויש גם דירות קטנות ליחידים.

 

מתחם המעונות החדש מוקם כדי לענות על הצורך הגובר בפתרונות דיור לצעירים הרוצים ללמוד ולחיות בעיר הגדולה. ביולי 2008 חתמה האוניברסיטה על הסכם עם יזמית הבנייה "שיכון ובינוי" של קבוצת שרי אריסון לשם הקמת מבני המעונות החדשים. הערכת כמות הסטודנטים שייהנו מהתוצאה הסופית משתנה כל הזמן. המספרים שנזרקו לאוויר נעו בין 1,500 ל - 2,300. מתוך כלל יחידות המגורים, כ – 1,090 מוגדרות עבור דייר בודד, וגודלן כ – 20 מטר רבוע. איך נראית הדירה מבפנים? – תמצאו בה מטבח קטן מאובזר, פינת עבודה, מיטה וטלוויזיה.

 

על התענוג הגדול של מגורים בתוך קובייה של 20 מ"ר הסטודנטים ישלמו 2,050 שקלים בחודש. אם יבחרו לגור עם שותפים במעונות החדשים, יוכלו לשלם מעט פחות – 1,750 ₪ בחודש (כל אחד). דירה לזוג במתחם החדש מגיעה ל – 3,200 שקלים בחודש. בתוך העלויות כלולים גם מחירי האינטרנט והכבלים ותשלום על שירותי תחזוקה.

 

תושבי השכונה מתריעים מפני בעיות החנייה שתיווצרנה באזור, וזאת מפני שבניגוד לחוק, בנייני המעונות מוקמים ללא קומפלקס חנייה צמוד תת קרקעי. הצד השני של המטבע הוא החזון הירוק שהופך למציאות בפרויקט הבנייה הזה, המועמד לקבלת תקן Leed. מפי עיריית תל אביב נשמעה הפשרה – הסטודנטים המתקבלים למעונות החדשים אמורים להצהיר, כי אין בבעלותם רכב פרטי. ואף על פי כן, תוצאות סקר שנערך בקרב סטודנטים בעיר חיפה חושפות, כי שלושת השירותים החשובים ביותר במעונות הם מכבסה, אינטרנט וכמובן – מקום חנייה.

 

סיכום ביניים: שכירות חודשית בתל אביב

 

  • חדר לשותף ברמת אביב - 2,300 ש"ח
  • חדר לשותף ביפו - 1,800 ש"ח
  • חדר ממוצע במעונות - 1,700 ש"ח


איפה גרים סטודנטים בחיפה?

 

ריכוזי הסטודנטים בעיר הנמל הצפונית מצויים סביב הטכניון, האוניברסיטה ומכללת ויצ"ו. בקרבת הטכניון תוכלו למצוא סטודנטים לאורך רחובות דרך הטכניון, צה"ל והמרגנית בנשר, ובשכונות נווה שאנן, רמות רמז, זיו ורמת אלון בחיפה. מגורי סטודנטים סביב אוניברסיטת חיפה מצויים, למשל, בסביוני דניה בחיפה וברמות יצחק בנשר. קרוב למכללת ויצ"ו מתגוררים סטודנטים בעיר התחתית ובשכונת הדר.

 

אזורים חביבים במיוחד על הצעירים המבקשים גם קרבה ללימודים האקדמיים וגם נגישות קלה למקומות בילוי ולמקומות עבודה, הן אזורי מרכז חורב ואחוזה. בהתאם לכך, השכירות החודשית גבוהה יותר בהם, בהפרש של 200 ₪ ליחיד. אם בוחרים לגור מעט רחוק יותר מהקמפוס ולהשתמש בשירותי התחבורה הציבורית, בשכונות כמו נווה פז, מזרח נווה שאנן ודרך יד לבנים, ניתן לחסוך אפילו 500 שקלים בשכר הדירה החודשי.

 

דוגמא טובה לדו קיום היא הבחירה של סטודנטים רבים לגור בכפר הבדואי עוספייא, הממוקם חמש דקות מקמפוס אוניברסיטת חיפה. לדבריהם, גם הקניות בסופרמרקט זולות בכ – 15% בהשוואה לעיר. על דירה קטנה לזוג עם נוף משובב נפש משלמים הדיירים 1,400 ₪ בעוספייא, וזה כולל הכל. הנה לכם דוגמא לפוטנציאל הכלכלי של השלום בין העמים.

 

במעונות אוניברסיטת חיפה חיים יחד בין חמישה לשישה סטודנטים בדירה, אך ברוב המקרים, לכל אחד חדר משלו. אם אתם מוכנים לחיות עם חבר לחדר או במעונות מרוחקים מהקמפוס, תוכלו לחסוך 200 שקלים בדמי השכירות החודשיים ואת ההוצאות על חשמל. במקרים אלה, תשלמו בסך הכל 770 ₪ בחודש, וזה כולל חשמל, מים וגז. בחלק מהמתחמים מצויות גם דירות המותאמות לנכים.

 

עיריית חיפה הקימה בשכונת הדר כפר סטודנטים כדי למשוך כוחות חיוביים לאזור. אלה שמתקבלים לכפר מקבלים מלגת פר"ח בתמורה להתנדבות, ובנוסף עשרת אלפים שקלים מתקציב משותף של האוניברסיטה והעירייה. הבעיה היא שהכפר מוגבל ל – 40 סטודנטים 

בלבד.

 

סיכום ביניים: שכירות חודשית בחיפה

 

  • סטודיו ליחיד סמוך לטכניון - 1,600 ש"ח
  • דירת שני חדרים באזור מרוחק - 1,600 ש"ח
  • חדר בדירת שותפים בשכונה טובה - 1,700 ש"ח
  • חדר ממוצע במעונות - 800 ש"ח

 

  איפה גרים סטודנטים בבאר שבע?

 
כשאתם נוסעים על רחוב יצחק רגר, אתם רואים את בנייני הרכבת הישנים והרבה מאד שמיים. אם באתם בעונה הנכונה, אתם יכולים גם לראות נדידת ציפורים מרהיבה מעליכם. בשלטי חוצות שתראו רק לעיתים רחוקות בדרך (בהחלט תורם לשקט הנפשי), מפורסמים בעיקר אירועי תרבות, חלקם של העירייה, אבל גם – תכניות בנייה של מגדלי יוקרה. אז קחו נשימה עמוקה ותיהנו מהשמיים הפתוחים כמה שאפשר, לפני שיהיה מאוחר יותר.

 

זוכרים את בנייני הרכבת? – שם גרים חלק מהסטודנטים, אבל אל תתנו למראה הישן לתעתע בכם. יש בעלי בתים משקיענים שעורכים שיפוץ ומחדשים את הדירות מבפנים, כך שהסטודנטים יכולים לחיות בתנאים טובים מאד, ובמחירים נמוכים מאד. השכונות הכי קרובות לאוניברסיטה הן שכונת רינגלבלום (ו' הישנה) מצפון ושכונה ג' מדרום. סטודנטים גרים גם בשכונות ב' וד' הקרובות לקמפוס.

 

לאוניברסיטת בן גוריון בנגב שני מתחמי מעונות – האחד בשכונה ג' (קרוב לשער הדרומי של הקמפוס ולבית החולים) והשני בשכונה ד' (קרוב לשער הצפוני). הדירות הן בנות שני חדרים או ארבעה חדרים, ויש אפשרות לגור לבד בחדר או עם שותף. אם רוצים להתחבר לכבלים ולאינטרנט משלמים סכום נוסף מעבר לשכר הדירה. עלות השכירות החודשית במעונות נעה בין 800 ל – 940 ₪.

 

העירייה מציעה לסטודנטים שיעברו לעיר העתיקה בבאר שבע סבסוד בסך של 500 שקלים בשכירות החודשית. זה בהחלט פנטסטי, כיוון שזה מכסה את רוב שכר הדירה, והעיר העתיקה, גם אם היא רחוקה מהאוניברסיטה, הפכה בשנים האחרונות לאזור תוסס של אירועי תרבות ובילויים. מי שהשתתף פעם בפסטיבל סמילנסקי או מכיר את מרכז הצעירים, יכול להעיד.
 

סיכום ביניים: שכירות חודשית בבאר שבע

 

  • חדר בדירת שותפים - 900 ש"ח
  • דירת שני חדרים - 1,600 ש"ח
  • חדר ממוצע במעונות - 870 ש"ח

 

שורה תחתונה: איזה מעונות הכי משתלמים?

 

הנה השוואות נוספות שערכנו בין מעונות באוניברסיטאות שונות: